Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Med seriespel varje helg och Champions League insprängt mitt i programmet under 15 dagar får Malin Levenstad en hektiskt matchstart på sitt tränaruppdrag.

Hon ger dock uttryck att derbyt borta mot Kristianstads DFF blir en bra början.
– Det är bra för det kommer att bli en fysisk match där vi är medvetna om att vi är tvingade att bjuda upp till kamp. Kristianstad är inget lag som vi kan gå ut och spela finlir mot utan det handlar om att visa attityd, stå upp för varandra och ta ansvar, säger Levenstad till Sydsvenskan efter två träningspass med huvudansvar.

– För min del handlar det om att bidra med energi och passion. Låta dem vara kreativa och spela den fotboll som de har inom sig. Det är mycket "back to basic". Spela för varandra och för klubben, fortsätter hon.

Vittsjö med noll mål i de två senaste matcherna kan bli en bra motståndare från LB07:s ansträngda försvar. Vårens möte mellan sjuan och åttan i tabellen slutade 3-2 i LB07-favör, nu kommer Vittsjö på besök med målet att kvittera poängmässigt och avskärma sig mer från bottenstriden.

I hemmalaget är målvakten Emma Lind tillbaka i spel efter tre månaders skadeperiod med en färsk nolla från cupmatchen i veckan som stöd för självförtroendet.
– Det känns bra. Det är skönt att vara igång igen, säger hon till Sydsvenskan.

Damallsvenskan 30 september
15.00 Kristianstads DFF–FC Rosengård
15.00 IF Limhamn Bunkeflo–Vittsjö GIK

Derbyligan i Skåne
FC Rosengård 5 matcher – 13p +8
Vittsjö GIK 5 matcher – 5p -3
Kristianstads DFF 4 matcher – 4p +1
LB07 4 matcher – 3p –6