Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Norge ställs mot regerande EM-mästarna Holland i VM-kvalet

Holland överraskade många när laget i augusti tog ett historiskt EM-guld på hemmaplan inför en fullsatt arena i Enschede då man slog Danmark med 4-2 i finalen. 28,000 personer fick se en final utöver det vanliga med spänning, fart och mycket mål där ställningen var 2-2 redan i halvtid. Ett tidigt ledningsmål i andra halvlek följdes upp av ett 4-2 mål i den 89:e minuten och Holland kunde för första gången titulera sig som Europamästare.

2015 kvalificerade sig landet till sitt första VM och EM-guldet 2017 kom väldigt överraskande för många,inte minst Norge som var knapp förhandsfavorit att vinna sin grupp i EM med Danmark, Belgien och Holland. Efter att ha inlett med en överraskande förlust mot Holland så lyfte det aldrig för Norge som åkte ut redan i gruppspelet. Efter EM lottades man i samma grupp som regerande mästarna Holland i VM-kvalet och drygt två månader efter guldet så är det dags för Holland att ställa om och ladda för nya matcher i kvalet som drog igång redan i september för andra lag i gruppen.

Senaste resultaten för Holland

Till skillnad från Norge så har Holland som enda lag i gruppen ännu inte inlett kvalspelet utan gör sin första match mot Norge i Groningen på måndag. Sedan EM-finalvinsten mot Danmark har man bara spelat en landskamp och då vann man med 0-2 borta mot Österrike efter att man dominerat matchen med övertygande bollinnehav och 4 avslut på mål jämfört med Österrikes enda avslut. Matchen mot Norge ses som toppmötet i grupp A i kvalgruppen och möjligheten finns att öka spänningen i den matchen och flera andra med liveodds på fotboll.

Det holländska laget drivs främst av stjärnan Lieke Martens som med sina tre mål och framstående spel blev utsedd till EM:s bästa spelare, något som gjorde att FC Barcelona fick ögonen för spelaren som då värvades från FC Rosengård. 
Holland hade planerat att spela en träningslandskamp inför VM-kvalet mot Danmark, en repris på sommarens EM-final men då danskorna är i konflikt med det danska fotbollsförbundet gällande ersättningar för spelarna så ställdes matchen in vilket gör att holländskornas uppladdning inte har varit optimal. Lager har alltså inte fått träningsspela ordentligt inför denna viktiga landskampen. Hollands trupp består som tidigare av av stjärnor som till vardags spelar i några av de största och mest framgångsrika klubbarna i Europa som Paris Saint Germain, Manchester City, Linköping FC, Arsenal, Liverpool FC samt flera spelare i den inhemska ligan, då främst från topplaget FC Twente.

Senaste resultaten för Norge

Norge har inlett sin grupp starkt och har två övertygande segrar (4-1 mot Nordirland och 6-1 mot Slovakien). Till denna samlingen har norskorna i princip samma trupp som vid senaste samlingen förutom en comebackande anfallare och en debutant. Förbundskaptenen kommenterade till det norska fotbollsförbundets hemsida att man vill ha revansch från EM i somras. Caroline Graham Hansen har visat god form och har gjort tre mål hittills i kvalet varav två senast mot Slovakien. Dessutom är skyttedrottningen Isabell Herlovsen tillbaka i landslaget efter sitt uppehåll för spel i Kina. Herlovsen står på 50 mål i landslaget och har “bara” 16 mål upp till rekordhållaren Marianne Pettersen. Anfallaren blir en klar förstärkning för norskorna. 
Norge har laddat upp länge för landskampen och har varit på plats i Holland sedan i onsdags och tränat flertal pass på FC Emmens träningsanläggning.

Vilka är favoriter?

Holland får med fördel av hemmaplan och som regerande EM-mästare ses som favoriter men Norge är i matchform till skillnad från holländskorna och har två stora segrar i ryggen. Efter publiksuccén i Europamästerskapet kan man räkna med ett starkt hemmastöd för Holland i Groningen, något som lyfte hemmanationen rejält under mästerskapet och som skapade ett stort intresse för det holländska landslaget. 


Taggar: , ,