
Som assisterande får Yvonne två rutinerade personer, Mikael Söderman med tidigare förflutet som både tränare och sportchef i klubben samt Annelie Norén, som även hon har en gedigen tränar- och spelarbakgrund i Hammarby IF. Numera är hon spelutvecklare för Stockholms Fotbollförbund och har även varit assisterande i F16/17-landslaget där Yvonne senast var förbundskapten. Det är alltså ett rutinerat gäng som tar sig an utmaningen att som enda damlag i Stockholm spela i Damallsvenskan.
Före sin tid som förbundskapten var Yvonne tränare i Rödsle BK i division 2 (1999-2006). Det är i Småland och Oskarhamn hon bott de senaste åren men nu blir det ändring på det. En flytt till Stockholm är nära förestående och huset i Oskarshamn hyrs ut.
Vad var det som fick dig att gå från ett förbundskaptensjobb till att träna ett lag i Damallsvenskan?
– Jag visste inte det då jag tog beslutet att inte förlänga med SvFF. Förbundskaptensjobbet är en form av en projektanställning på två år i taget. Jag kände att jag ville vidare, göra något annat. Till min stora glädje började förfrågningar komma in. Det var både från herr- och damlag och från civilt håll så jag hade förmånen att kunna välja. Att det blev Djurgården beror på att de har något riktigt spännande på gång, bra organisation, träningsmöjligheter, kompetenta människor på poster som är viktiga och inte minst viktigt, ett bra ledarteam med Anneli och Mikael. Det känns som en riktigt intressant utmaning att vara en del av Djurgårdens resa, säger Yvonne till damfotboll.com.
Djurgården är ett av tre lag Damallsvenskan med en kvinnlig tränare. Kan bli fler förstås men hur går tankarna kring det. Något att förvånas över eller inget du lägger så mycket tankar på?
– Det viktiga är att det är kunniga och kompetenta tränare på denna nivå, att det blir fler kvinnliga tränare beror på att fler utbildar sig men också att några kvinnliga tränare tagit steget och visat vägen. Säsongen 2015 är ett av de år vi har haft flest kvinnliga tränare inom elitfotbollen. I Damallsvenskan var det Maria Bergkvist, Denise Reddy och Elisabeth Gunnarsdottir och jag hoppas att vi kommer att se ännu fler tjejer som huvudtränare i Damallsvenskan framöver, säger Yvonne.
Djurgården blir ensamt Stockholms-lag i Damallsvenskan då både AIK och Hammarby åkte ner i Elitettan. Hur går dina eller jag kanske ska säga era tankar kring att skapa ett lag som blir slagkraftigt i Damallsvenskan?
– I helgen började vi förberedelserna. Sportchefen Kristian Kinnunen arbetar redan på spelarfronten och har en del tankar om vilka förstärkningar som bör göras. Detta är nödvändigt för att göra en bra säsong i Damallsvenskan. Spelare med bra karaktärer, som är beredda att sätta höga krav på varandra, ha tålamod och ödmjukhet nog för att göra det tuffa jobb som behövs för att prestera på damallsvensk nivå, så kan man i korthet säga att behovsanalysen ser ut, säger Yvonne Ekroth, som med sin tränarbakgrund onekligen vet vad hon pratar om.
Fakta
Yvonne Ekroth
Spelarkarriär: IK Svane (moderklubb), Trollhättans IF 1980-1982, AIK 1984-1986.
Tränarkarriär: Rödsle BK 1999–2006 (flick-, pojk- och damlag).
Förbundskarriär: Förbundskapten för F16–F17-landslagen sedan 2009. Riks¬instruktör på Svenska Fotbollförbundet. Går just nu Uefa Pro-utbildningen, som blott en av två kvinnor.
Största merit: EM-silver med F17 2013.
Aktuell: Tar över som huvudtränare i Djurgårdens IF.