– Vi tycker om att vinna fotbollsmatcher, av den anledningen är det nyttigt att spela så många matcher som möjligt. Sen vet vi att vi behöver bli ett av två topplag i gruppen för att få spela fler matcher, säger Calle Barrling.
Förbundskapten Barrling har nyss välkomnat de 18 i laget till en kort men intensiv period. Dagarna för de sista förberedelserna är få, men Sverige som går in i turneringen på tisdag rapporterar alla spelare tillgängliga.
– En av tankarna med truppen är att vi prioriterat spelare som varit skadefria länge, säger han.
Träningsmatch mot BP:s pojklag finns på programmet så länge lägret försiggår på Bosön, liksom fysiska tester och effektiva pass för att svetsa samman truppen.
Lagbygge inför mästerskap rör dock mer än träningstimmar. Calle Barrling menar att gänget som snart sätter igång i tävlingsmatch har kommit långt med diskussioner där det är högt i tak.
– Jag tror att styrkan hos oss är delaktigheten. Alla är väldigt aktiva och nyfikna för att vi ska göra det så bra som möjligt, säger Barrling som inte fått driva igenom några speldetaljer utan ett sunt ifrågasättande.
– Det taktiska kunnandet är större än det normalt är. Jag skulle säga att spelarna äger sättet vi jobbar på, till exempel att vi vill spela passningsorienterad fotboll.
Samspel på kort tid
Samspelet är a och o i ett lag som inte möts till vardags. Senaste samlingen var genrepet i början av maj där spelarna prövade både förläggning, matchunderlag och värdnationen Norge i en landskamp (förlust 0-1). Dessförinnan tog man sig igenom huvudrundan i kvalet under våren, slog ut favoriten Frankrike med samma siffror i en direkt avgörande match.
– Sedan vi började är vi uppe i 45 dagar som vi träffats, därför är det viktigt att vi är extra tydliga med vår metod och snabbt hittar samspeltheten. Till exempel jobbar våra forwards Hurtig (Lina, Umeå IK) och Blackstenius (Stina, Linköpings FC), Jansson (Emma, Hammarby IF) och Zigotti-Olme (Julia, Bollstanäs SK) tätt tillsammans och riktigt bra på träningar.
Med elva spelare från lag i Damallsvenskan finns gott om profiler, inte minst i vardande. Hurtig och Julia Wahlberg (Kopparbergs/Göteborg FC) var med och vann guld med F19 redan från två år sedan, Stina Blackstenius slog igenom med klubblaget förra hösten och gjorde sammanlagt tio mål under kvalmatcherna.
– Jag brukar alltid säga att det finns 15 andra med klar kapacitet att sticka ut, säger Calle Barrling och sätter fokus på målvakterna:
– Emma Holmgren (Vaksala SK) är en reaktionssnabb tjej som är extremt bra med fötterna i passningsspelet, en väldigt modig målvakt. Zecira Musovic har inte haft en lika snabb karriär men hon har förbättrats mycket sedan hon kom till Rosengård, är bra i huvudspelet och har en hög procent på räddningar. Bland annat gjorde hon en helt avgörande räddning mot Frankrike.
Missar sällan mästerskap
Motståndare i det som förbundskaptenen betecknar som en riktigt jämn grupp är i tur och ordning England, Spanien och Irland. För stunden är det total laddning mot en bra prestation i EM.
I ett annat perspektiv på 19-årskullarnas insats duger konstaterandet att det är mästerskapsdags för sjätte gången på sju år.
– Det säger mycket om det arbete som läggs ner i ungdomslagen. Ser man till exempel på elitflicklägret i Halmstad finns det många spelare som klarar av att behålla teknik i hög fart. Den egenskapen blir bara viktigare i framtiden. I landslaget ska vi göra vad vi kan med bra spelarmaterial men det stora jobbet görs på ett bra sätt ute i klubbarna.
Vad är nästa steg?
– Utmaningen är att få upp fler bra spelare till A-landslaget, då måste rent generellt matchmiljön bli bättre för de i 19-23 årsåldern. Vårt U23-landslag har ingen bred verksamhet, det finns en F19-serie men helst ser jag att spelarna får tid i allsvenskan eller åtminstone i Elitettan, säger Calle Barrling.