Jakten på allsvensk speltid förde Josefin till Piteå

Josefin Johansson är 23-åringen som bytt Norrlandsklubb för sin fotbollssatsning. I jakten på allsvensk speltid lämnade hon nedflyttade Sunnanå och är nu en del av truppen i comebackande Piteå. En övergång som hon själv är mycket nöjd med.

- Det känns jättebra på alla sätt. Vi har en bra mix av spelare på och utanför plan. Hoppas att vi kan få ut det i matcherna också, säger hon om sitt nya lag.

För två år sedan var Piteå publiklaget som inte kunde leva upp till förväntningarna på plan. Publikstödet verkar bestå men till det andra allsvenska året är det en trupp med ännu bättre spelare som ställer upp för match.

Piteå satsar i alla fall stort. På värvningslistan står bland annat nigerianska landslagsspelare som Faith Ikidi och Ulumna Jerome samt irländska Fiona O´Sullivan som var nära att slå till redan i premiären. josefin_2.jpg På närmare håll har till exempel Josefin Johansson lockats av den sportsliga satsningen.
- Man är ganska tydlig med att man vill göra en satsning och har försökt få ihop ett bättre lag. Sen var det nyttigt att få ett år i allsvenskan, det är bra med erfarenhet om man vill satsa vidare, säger hon.

I Piteå har Josefin Johansson inte bara ansvar som rutinerad mittfältsspelare med flest allsvenska matcher i bagaget. Hon bär också lagkaptensbindeln, ett beslut som åtminstone överraskade henne som ny i laget.
- När man är ny är det inget man förväntar sig, men jag har hittat min plats i laget. Det är ett lättsamt gäng.

Ser du dig själv som en ledare på plan?
- Jag är väl lite som en ledartyp. Sen är jag inte den som skriker mest men jag försöker att motivera, jag ser det mest som jättespännande att vara lagkapten.

Vill bli bättre offensivt
Att placera sig på övre halvan är målet som Piteå arbetar efter och laget har potential i spelarmaterialet för att klara uppgiften. Målsättningarna som Josefin Johansson satt upp för egen del handlar mer om att förbättra sig framåt.
- Jag vill vara med och bidra med min erfarenhet och också utveckla mitt eget spel på mitten. Det känns som jag har stått och trampat lite i några år, framförallt vill jag
förbättra mig i det offensiva spelet. Det är full fokus på klubblaget i år.

Att bedöma utfallet redan efter första omgången låter sig inte göras. Men premiären gav på flera sätt positiva intryck både av laget och Josefin Johanssons kvaliteter.

Flera gånger prövade Piteåspelarna landslagsmålvakten Sofia Lundgren med egen fart och lyckade omställningar. Motståndarna Linköping behöll visserligen ledningen i en knapp timme och ägde matchen efter paus men inte bättre än att kvitteringen rann in på sluttampen. Självmål eller inte, inhopparen Erika Nilsson-Waara var Piteåspelaren som pressade på och kunde se bollen gå i nät till 1-1.
- Det var en bra start och vi kämpade. I första halvlek spelar vi rätt okej, sen blir vi kanske mer tillbakapressade men släpper inte till något mer.

En poäng mot de svenska mästarna från 2009 var bra utdelning. Tränaren Peter Grundström hade all anledning att vara nöjd och berömde bland annat Josefin Johansson för en lysande mittfältsinsats. Ett omdöme som hon själv inte riktigt vill kännas vid i eftersnacket.
- Jag hade inte jättemycket boll att jobba med, stundtals var det trångt och vi möter ett bra lag. Ingen jättebra insats men en helt okej premiär.

Hoppas dominera nykomlingsmötet josefin_3.jpg
Efter Linköping på bortaplan har Piteå hemmapremiären bara några dagar bort. Trycket ökar i staden, något som inte minst Josefin Johansson märkt.
- Absolut, man märker av en stor skillnad jämfört med hur det var i Skellefteå som är mer av en hockeystad. Piteå är en fotbollsstad med människor som brinner för det och är jätteintresserade.

Om matchen på söndag lockar över 2 000 åskådare som i debuten 2009 återstår att se. Att det andra nykomlingslaget Dalsjöfors står för motståndet har Piteå däremot kunnat förbereda sig på. Mycket talar för en match där Josefin Johansson får träna på sina offensiva kvaliteter, Piteå lär få driva upp tempot själva på söndag.
- Det kommer att vara en annan matchbild än mot Linköping. Det är viktigt att lyckas mot lagen som vi ska ta poäng emot, säger hon till sist.

Söndag 15.00 Piteå IF – Dalsjöfors GoIF

STORA BILDEN: Josefin Johansson har bytt det blåa Sunnanå-stället...
LILLA BILDEN:...mot Piteås röda färg.
FOTO (samtliga): Fredrik Hasselgren