Domarproffs dök upp på Cup Kommunal

Sverige har en kvinnlig domare som kan kalla sig proffs, eller i alla fall halvtidsproffs. Hon heter Jenny Palmqvist och nog fanns det några bland publiken som lyfte på ögonbrynen när hon tågade in med finallagen i Cup Kommunal och de assisterande domarna Annica Johansson och Rebecca Nilsson för att döma.
Foto: Anette Börjesson
Inför avspark i Cup Kommunal

Jenny kom till Halmstad för att föreläsa inför 18 division 2-domare. Domaren tillika domarinstruktören Marie-Louise Svanström fick en gyllene idé.
-Jag jag tänkte att Jenny kanske kunde döma finalen nu när hon ändå var på plats. Jag ställde frågan helt enkelt och fick ett positivt svar.

Men var det inte lite kort varsel. Ni hade väl redan en domare klar?
Absolut men jag ringde till Sandra Fogelberg, Halmstad ,som skulle döma och det var lugnt. Hon gillade idéen hon med. Sen sydde jag ihop det hela och det gick ju vägen, säger Marie-Louise.

Var det stor skillnad att döma internationella, Damallsvenska matcher jämfört med en match mellan lite yngre tjejer?
-Lite skillnad är det men absolut inte så stor som jag inbillade mig, svarar Jenny, som snart ska iväg och döma U20 VM i Tyskland.

Det blir en trio med svenska domare som åker ner, Förutom Jenny också Helen Karo, Sundsvall och Anna Nyström, Grillby.
-Det ska förstås bli kul att komma ner. Skönt att man väljer ett 3-domarsystem i ett stort mästerskap. Vi tre är ett väldigt sammansvetsat team och hoppas förstås på många matcher under VM.

När får ni besked om vilka matcher ni får döma?
-Först ska vi klara ett löptest den 10 därefter får vi besked cirka tre dagar innan match, säger Sveriges första kvinnliga halvtidsanställda domare.

Om teamet gör bra ifrån sig under U20 VM ökar chanserna att komma med även till dam-VM som spelas i Tyskland nästa år.