Överraskningar i VM-truppen

Det blev en present och en rejäl käftsmäll när Thomas Dennerby presenterade VM-truppen idag. Käftsmällen (hon var förberedd) den fick Kosovare Asllani och presenten den gick till Madeleine Edlund i Tyresö.
Madeleine Edlund med i VM-truppen. Foto: anders-h.nu

Thomas Dennerby berättade i en live-sändning på weben att uttagningen av VM-truppen pågått fram till klockan 1 natten mellan söndag och måndag. Till sist hade han och assisterande förbundskaptenen Ann-Helen Grahm kommit fram till de 21 som skulle få förtroendet att representera Sverige i VM 2011 i Tyskland.
- Det har inte varit något lätt beslut, som ni förstår så innebär det att några riktigt, riktigt bra spelare ej får plats, sa Dennerby och nämnde bland andra Johanna Almgren, Kosovare Asllani och Malin Levenstad.

Jag tror inte att många hade tänkt tanken att Kosovare Asllani skulle hamna utanför VM-truppen. Formmässigt har vi sett henne bättre men hon liksom många andra har haft stora skadeproblem under våren men ändå varit uttagen i landslagstrupper. Därför har det hela tiden känts som om ”Kosse” haft en given plats i Dennerbys lag och av den anledningen så kom petningen definitivt som en överraskning och säkerligen är "Kosse" mycket besviken och det hjälper inte att man fått besked om det på förhand. Vem vill inte vara med i ett VM?

Att Tyresös Madeleine Edlund kom med var oväntat. Visst blev hon uttagen till Englandsmatcherna och det kan man ju se som en indikation på att en förändring på någon plats var på g.
Samtidigt fick hon inte mycket speltid utan blev bara inbytt i den inofficiella matchen i den andra halvleken.

Det blir således en comeback i en mästerskapstrupp för Madeleine Edlund. Hittills har hon bara gjort 2 mål i Damallsvenskan men tittar man på övriga svenska VM-forwards som spelar i Damallsvenskan hittar vi bara två som gjort fler, nämligen Sofia Jakobsson (5) och Josefin Öqvist (3). Överhuvudtaget görs inte många mål i Damallsvenskan men kanske är det av den anledningen som Thomas Dennerbys ena kommentar om Madeleine Edlund lyder:
– Hon jobbar kopiöst både offensivt och defensivt och är en viktig spelare i den defensiva pressen.

Fler spelare som är besvikna idag är bl.a göteborgsspelare Johanna Almgren var redan igår spänd som en fiolsträng inför uttagningen. Hon har jagat en VM-plats hela året och är säkert jättebesviken idag.
Skytteligatvåan Linnea Liljegärd, 7 mål, räckte inte till, något som hon själv erkände för damfotboll.com redan igår.
- Ni kommer inte att hitta mitt namn i listan den här gången, sade hon insiktsfullt efter matchen mot Linköping på söndagen, då hon fick gå mållös ifrån plan.

Men hoppet finns fortfarande och flera av nämnda spelare ska hålla sig igång ifall något händer under tiden fram till VM. Det finns möjlighet att ändra i truppen ända fram till dagen innan första tävlingsmatch alltså den 27 juni.

Mark 2011-06-10 09:16

"."