Tölö åter över strecket efter målfest

3-5 visade resultattavlan efter slutsignalen i den överraskande målrika matchen Linköping Kenty DFF-Tölö IF på ett sommarvarmt Fredriksbergs IP. Det var Söderettans sjua som mötte seriens tia och lördagens resultat var av allra största betydelse för Tölö, som hade en utsatt position strax under nedflyttningsstrecket. Nu tog man ett 3-poängsskutt upp till en nionde plats, strax bakom LKDFF - dagens stora förlorare.
Dafina Memedov (vitt) i kamp med Tölö-försvarare. Dafina har varit Linköping Kentys bästa spelare i år. FOTO: Filip Oskarsson.

Martin Skogman, huvudtränare i Tölö, kan du förklara kortfattat varför ni vann och varför så stora segersiffror?
- Ja, det är bara att konstatera, att vi gjorde fem mål på tio lägen, så enkelt är det. Det var effektiviteten som avgjorde till vår fördel. Tidigare har vi inte haft det rätta självförtroendet för att få utdelning på avsluten. Att det blev så stora siffror… ja, Linköping Kenty är ju till viss del beroende av spelarutbyte med LFC i Damallsvenskan och idag var det kanske inte så många spelare därifrån.

Nej, idag var de bara två: Dafina Memedov, den tunga mittfältaren, och Denise Reddy, som är assisterande tränare i just Linköpings FC.
Vad betyder segern idag för Tölös del för fortsättningen av hösten?
- Den var både välkommen och viktig, men samtidigt vet vi hur fort det kan svänga i den här branschen, menar Martin Skogman, en tränare med båda fötterna på jorden.

Tölö chockstartade med två mål inom tre minuter, det första gjorde Mimmi Asperot efter fem minuter och det andra kom i den 8:e minuten genom Frida Svensson.
Hemmalaget reducerade dock i 17:e minuten – målet gjort av Dafina Memedov, men Tölö svarade genast via dagens tvåmålsskytt Mimmi Asperot.

I andra halvlekens 56:e minut utökade de grönklädda från Kungsbacka ledningen till 1-4, ett resultat som stod sig i sex minuter. Inbytta Nada Jakob från Linköping Kentys U-lag reducerade på ett vackert sätt, Elin Svenberg ökade till 2-5 för Tölö innan Erika Petersson satte punkt för målfesten med 3-5 för Linköping Kenty.

Om spelet kan i största korthet sägas, att det kämpades hårt på mitten, att Tölö hade det bättre anfallsspelet (därav alla målen), att hemmalaget gjorde ett bra försök att lyfta upp spelet på motståndarsidan i andra halvleken, men att LKDFF-försvaret oftast inte gjorde skäl för namnet. Det handlade om en ”motorväg” rakt mot hemmamålet, där Caroline Ekman hade en otacksam uppgift och en mycket tung dag. Alla Tölö-mål bör tillskrivas den märkligt svaga försvarsinsatsen av hemmalaget.
Några hemmaspelare som fick uppbåda det mesta av styrka och rutin var Alexandra Larsson och Veronica Hoferková, samt givetvis Dafina ”Daffe” Memedov, som håller på att bli oumbärlig för både Linköping Kenty och ”sitt” LFC.
Vad tycker då hemmalagets Patrik Persson om denna smärtsamma upplevelse han fick bevittna idag?
- Inga kommentarer, det får tolkas hur man vill, svarar en sammanbiten och oerhört besviken tränare.

Text: Ulf Ståhlberg