Fokus på rätt saker i år i Dalsjöfors

Inte ens fyra veckor hade gått i Damallsvenskan 2011 och knappast någon trodde att nykomlingen Dalsjöfors GoIF skulle ha minsta chans att klara sig i den högsta serien. Laget hade precis lidit en svidande hemmaförlust mot Jitex – 0-9 var utklassningssiffror. En del experter påstod att Borås-laget skulle kunna bli den sämsta nykomlingen någonsin i Damallsvenskan.

Laget klarade sig inte, men det blev inte så hemskt som det kunde ha blivit. Under VM-uppehållet hände en del. En nygammal tränare tog tillbaka rodret och en hel del nyförvärv kom, bl a kanadensiska landslagsmålvakten Erin McLeod och amerikanska mittfältaren India Trotter. Matcherna blev tajtare och laget visade riktigt god spel, men poängen man hade missat kunde till slut inte hämtas in igen. Den kanske största talangen, 17-åriga Mimmi Löfwenius, som också hade blivit historisk genom att göra det första allsvenska målet i klubbens historia, värvades till Kopparbergs/Göteborg.

Inför nästa säsong som börjar om några veckor står Dalsjöfors som en av några favoriter att vinna Söderettan. Damfotboll.com hörde med klubbchef Eleonore Tammermo, sportchef Ralf Sundhäll och spelarna Rebecca Johnson och Erin McLeod om hur det står till.
Vad lärde ni er i fjol, Ralf Sundhäll?
- Att man ska lägga fokus på rätt saker. Det gäller både för organisationen och för spelarna så att vi får energin till det som måste göras. Viktigt är att alla vet vem som gör vad så att vi slipper onödigt energispill.

När Dalsjöfors GoIF rekryterade nya spelare under fjolårets uppehåll försökte man å ena sidan verkligen att rädda kontraktet och samtidigt om detta inte skulle fungera ville man ”stoppa fallet” som klubbledningen utryckte det, eftersom man hade bestämt sig för att komma tillbaka direkt om man nu fick lämna Damallsvenskan.
Att en klassmålvakt som kanadensiska Erin McLeod kommer tillbaka till Borås betyder förstås mycket, både för laget på planen och utanför. Det kan ses som ett beslutsamt tecken att man vill satsa. På väg till Cypern med det kanadensiska landslaget svarade Erin McLeod på varför hon fortsätter spela för div 1-laget Dalsjöfors:
- Jag har skrivit på igen eftersom jag tror på denna förening. Förra säsongen var svårt men laget visade en stark beslutsamhet och vilja. Jag tycker att vi förtjänar en andra chans och ska komma tillbaka till Damallsvenskan.

Vilka är det då som blir konkurrenter för Dalsjöfors?
Ralf Sundhäll och Eleonore Tammermo betonar att målsättningen är att komma tillbaka till Damallsvenskan. Samtidigt ser de att årets Söderettan blir mycket spännande:
- QBIK, Östers IF, IFK Norrköpings DFK och Eskilstuna United är en kvartett som kommer att vara med i toppen. IFK Kalmar är alltid bra och kan också nå en topplats.

Ytterligare en nyckelspelare för ett återtåg till Damallsvenskan är Rebecca Johnson. Sju år har värmländskan spelat i Damallsvenskan och har ändå inte blivit äldre än 23 år.
Vad fick dig att stanna i Västergötland och spel i div 1?
- För det första så trivs jag otroligt bra här i Borås. Sen kände jag att jag behövde lite omväxling. Jag har ju spelat i Damallsvenskan i 7 år och kände att jag behöver uppleva någonting nytt, spela mot andra spelare och förhoppningsvis vara med och slåss om en topplacering.
Hon tillägger att det är mycket goda träningsmiljöer spelarna har tillgång till och att personerna kring föreningen är väldigt engagerade.

Det är kanske så att man behövde ett lärlingsår i Damallsvenskan för att kunna lära sig och komma tillbaka starkare. Klubbledningen är övertygad om att det finns behov av ett lag i Damallsvenskan som kommer från Borås, Sjuhärad och Västergötland, en region som ju är historisk inom svensk damfotboll.

Text: Rainer Fussgänger