Slutspelat i Söderettan för Dalsjöfors

Klockan har tickat alldeles för fort i kampen om att hitta nya pengar och rädda den fortsatta säsongen för Dalsjöfors GoIF, som nu ser sig tvunget att dra sig ur spel i Söderettan. – Det är ett tufft beslut som är taget under stor vånda och att det känns smärtsamt att meddela detta, erkänner sportchefen Ralf Sundhäll för damfotboll.com.

– Vi har verkligen försökt in i det sista men nu går det inte längre att hoppas på en fortsättning. Vi gav oss själva respit till idag och vi har fört en kamp om att hitta fler sponsorer som var villiga att ställa upp och rädda kvar oss men nu är det slut och kanske är det också sista gången vi ser ett försök att få ett lag ifrån Sjuhäradsbygden att nå damfotbollens finrum, Damallsvenskan.

Vad är det egentligen som gått fel?
– Jag får väl vara ärlig och säga att det är bristande kompetens och erfarenhet hos ledande personer i styrelsen. Samtidigt har många med brinnande intresse gjort allt de kunnat men allt för många har sett mer till sin egen person och inte förstått allvaret i den situation vi befunnit oss i. Det går inte att tro att allt ska ordna sig man måste jobba också.

Sportsligt kan man knappast klaga på laget som i skrivande stund toppar Söderettan med fyra poäng före tvåan, Mallbackens IF.
Ni har haft två proffs i laget, har dessa två spelare bidragit till för stora kostnader?
– Nej, vi har haft enskilda sponsorer till dessa spelare och de pengarna har varit öronmärkta.
Vad händer nu?
– Klubben får börja om i division 5 och de spelare som vill är fria att gå till andra föreningar och det förstår man ju att de kommer att vilja göra.
Du har själv varit med länge i föreningen hur känns det inombords just nu?
– Jag har varit med i många år i Dalsjöfors som ledare och att det skulle gå så här är inget man drömt om eller ens kunnat tänka sig att det skulle hända. Nu är vi här och att behöva lämna serien trots att man leder den känns oerhört tungt och tråkigt. Personligen känner jag mig bara besviken och trött just nu, säger Ralf med en suck.

Dalsjöforsspelaren Sara Back är chockad.
– Man vet inte riktigt vad man ska tycka. Att man har dålig ekonomi inom damfotboll brukar väl inte vara någon nyhet men det brukar avslöjas i slutet av en säsong. Vi leder serien och precis i sommaruppehållet får vi reda på att klubben lämnat in en konkursansökan. Vad ska man säga och vad ska man göra? Jag vill ju fortsätta spela fotboll men frågan är ju var, säger hon uppgivet.

Att börja om med Dalsjöfors i division 5 lär nog inte många av spelarna vilja. Några blir förstås kontaktade av konkurrentlagen i Söderettan och kanske även i Damallsvenskan. På hemmaplan i Borås-trakten finns det förstås fler klubbar men ingen som ligger högre upp än i division 3 men kanske blir det någon sådan klubb som får flera tillskott och därmed i ett nafs kommer att bli en kandidat till seriesegern. Inom kort lär vi få veta.

Anette Börjesson

davidfermin 2012-07-27 16:15

otroligt trist

Rufus 2012-07-27 17:21

"Trist" är en underdrift i överkant! Man lider med spelarna, framförallt. Nu börjar nog huggsexan om de hetaste namnen i truppen. Det lär inte saknas möjligheter för DGoIF-tjejerna att hitta bra lag att spela i, men frågan är: Orkar man med fotboll överhuvudtaget efter en sådan här stjärnsmäll?

The Observer 2012-07-27 18:29

När det flaggades för krisläget för en tid sedan hoppades nog alla att det skulle kunna gå att rädda säsongen och fortsatt satsning. Tyvärr gick det inte.

I krasst marknadsspråk var väl "produkten" inte tillräckligt bra för att attrahera tillräckligt med kapital/sponsorer.

Konkursen aktualiserar återigen frågor:

Hur ska klubbar i nya damettan klara ekonomin 2013? Gissar att många klubbar våndas över detta just nu.

Är det bättre att ha en stor (eller ett fåtal) sponsor eller många mindre?

Styrelsers och klubbars samlade kompetens - är den tillräcklig?

Är det möjligt att satsa mot eliten utan en egen sälj-/marknadsföringsorganisation?

Tråkigt som sagt med DGoif, men samtidigt värt att påmninna sig om andra värden i idrotten än det rent resultatmässiga. Det sociala, glädjen, tillhörigheten och klubbkänslan aktualiseras också när något som detta händer. Hoppas Dalsjöfors kan hitta tillbaka dit!

Thorsten Frennstedt 2012-07-28 16:37

Det är ingen tillfällighet att Dalsjöfors GoIF drar sitt elitsatsande lag ur en hög serie eftersom det är just i Västergötland. Men anmärkningsvärt är det - milt uttryckt - för att det är Sveriges tredje största fotbollsdistrikt på damsidan. Två klubbar som spelat SM-finaler hade försvunit i seriesystemet när säsongen 2000 drog igång. Öxabäck blev sist i div 1 södra och Trollhättans IF sist i div 1 mellersta och lade ner.- Var fanns uppbackningen? Holmalund Alingsås blev disitrikets nya lag i Damallsvenskan men liksom för Dalsjöfors blev sejouren i Damallsvenskan bara ettårig.
2006 tvingades damlaget av styrelsen i Holmalund Alingsås att begära sitt utträde ur Söderettan för att flyttas ner till div 3 eftersom man inte ville betala reseersättningar till spelare från andra orter. Sedan dess har Holmalunds damlag kommit tillbaka till div 2. Kanske är det samma synsätt som stoppat Dalsjöfors GoIFs bemötande hos sponsorer som endast velat satsa om målsättningen för laget var att till 75 procent bestå av spelare från närområdet - inte att satsningen gällde elit. Något av det första nämndes i fallet Holmalund Alingsås. Insikten att det behövdes något mer infann sig för sent i Dalsjöfors i fjol och vem ville satsa på förlorare när det skulle tas ny sats som nedflyttningslag? Dalsjöfors-tjejerna med bland andra sina kanadensiska landslagsspelare slutade som etta i Söderettan, näst högsta serienivån i Sverige utan att någon i Sjuhäradsbygden verkade bry sig.