Pia timmarna före sin OS-final

Ikväll (torsdag 9 augusti) blir det repris på VM-finalen i Tyskland 2011 mellan USA och Japan. Frågan är vad som driver det amerikanska laget mest: Revansch eller OS-guld? Så här svarar förbundskapten Sundhage på frågan och om vad som händer för hennes del efter OS.
Pia Sundhages USA kan ta sitt tredje OS-guld. Foto: Anette Börjesson

Ingen har väl glömt den otroliga finalen ifjol där Japan kom tillbaka från två underlägen och vann till slut straffsparksläggningen. 2-2 vid förlängning gav slutresultatet 5-3 efter straffar.
Ikväll ställs lagen öga mot öga efter att ha gått vidare ifrån sina respektive semifinaler. Dessa utvecklade sig till riktiga rysare där USA också fick spela i en förlängning för att kunna ta sig vidare mot Kanada.
Hur stor påverkan kan det ha gentemot att Japan ”bara” spelade normal tid 2 x 45?
– Vi bevakade deras match förstås och jag har själv sett den i efterhand. Det finns intressanta inslag att fundera över, säger USA:s förbundskapten Pia Sundhage och fortsätter.
– Japan fick slita hårt mot Frankrike och jag tyckte mig se blottor i deras spel som man inte sett tidigare. Samtidigt såg man även uttryck hos både spelare och ledare som inte synts tidigare, en slags negativ stress som säkert har stor påverkan i deras spel. Vi däremot kan ta oss an Japan med en positiv energi som vi själva var med och skapade mot Kanada. Vi kommer absolut att ha ett mycket bra emotionellt läge när vi går in och spelar OS-finalen ikväll.

En naturlig tanke är att USA väldigt gärna vill ta revansch på Japan, kan det vara en positiv faktor att ha med in i matchen också?
– Det är nog delade meningar om det, säger Pia.
– Det bästa är nog om man inte fokuserar på revansch utan spelar mot Japan för att vinna OS-guld, för det är ju det målet vi har haft i sikte det senaste året.

Fullsatt idag på Wembley Arena, en härlig känsla även för en rutinerad räv som dig själv?
– Du jag ska berätta att jag satt här ifjol och såg England – Ghana (herrar) och då tänkte jag på hur häftigt det skulle vara att stå här i en OS-final. Nu är vi här och jag tänker njuta av varenda sekund.

Till sist kommer frågan som hela Sverige vill ha svar på. Vad händer efter OS och är du aktuell som ny förbundskapten för Sverige?
– Jag förstår att det finns intresse men jag måste se på vilka möjligheter jag har. Jag stänger inga dörrar. Alla vet att det skulle vara en dröm och en utmaning för mig att få coacha det svenska landslaget, men idag kan jag inte ge något annat svar än detta, säger Pia som ikväll kan ta sitt andra OS-guld som förbundskapten.