En het chans räckte för Kanada som tog OS-brons

Kanada och Frankrike möttes i bronsmatchen i OS. Frankrike ville inte komma fyra i ännu ett mästerskap, minns förlusten i fjolårets bronsmatch mot Sverige. Kanada ville nå framgångar, inte minst med tanke på VM 2015 som spelas i just Kanada. Två jämna lag gjorde upp i kampen om bronset och det blev till slut Kanada som vann kampen. Men vinsten satt hårt inne.

Vi som sett fler matcher under OS där Kanada medverkat har gång på gång på gång fått höra om Melissa Tancredi och Erin Katarina McLeod som spelat i Dalsjöfors. Men det finns fler svenskbekantingar i det kanadensiska laget. Sophie Schmidt sågs i Kristianstads röda tröja under våren. Hon fanns med från start under denna bronsmatch, precis som Tancredi och McLeod.

Men det fanns ännufler svenskbekantingar på planen under denna match. Svenska domartrion Jenny Palmqvist, Helen Karo och Anna Nyström skipade rättvisa under denna tillställning. Palmqvist var huvuddomare medan Karo och Nyström sprang på kanterna.

Den första halvleken är egentligen inte så mycket att säga om. Båda lagen misslyckades att skapa de där riktigt heta chanserna. Frankrike såg något hetare ut men Kanada hängde med bra med sin fysiska fotboll.
Så vi springer snabbt förbi de första 45 minuterna och fokuserar istället på den andra halvleken där Frankrike tog över matchen allt mer. Under en period i radade Frankrike upp chanser.
Först slog Necib en boll i stolpens insida och bara några minuter senare kom vindsnabba Tomis loss och nickade bollen i ribbans överkant. I anfallet efter sköt Le Sommer bollen strax över ribban från en position bara några meter från mål.

I den 77:e minuten hamnade en boll i den kanadensiska boxen. Bollen nådde till slut Franco som hade ett liknande läge som Le Sommer haft tidigare. Men även Franco lyckades missa målet och där och då var det lätt att konstatera att Frankrike må spela bra fotboll och skapa många chanser, men de är också mästare på att bränna lägena.

Kanada jobbade sig tillbaka in i matchen och kom upp i vissa anfall. Men det var fortfarande Frankrike som hade greppet om matchen. Trots multum av Franska chanser, blev det Kanada som i matchens sista chans lyckades avgöra.
Slitvargen Diana Matheson gjorde segermålet på Kanadas första riktiga målchans i matchen, på övertid. Och Kanada, som förlorade mot USA i sista minuten innan straffläggningen, hade fått sin revansch.

Ibland är fotboll inte logisk. Frankrike hade i denna match 25 avslut mot mål och mer eller mindre 15 bra chanser att göra mål. Men bollen ville inte in i mät. Antingen var avsluten för dåliga eller så stod McLoud och hennes backlinje i vägen. Kanada å andra sidan hade egentligen bara en het chans i denna match. Och den bollen gick i nät.

För andra gången på två mästerskap förlorar Frankrike en bronsmatch, medan Kanada får med sig ett brons hem från OS i London, något som torde ge bra förutsättningar inför VM på hemmaplan 2015.

Johnte 2012-08-09 20:26

På tal om OS och dess spår ,De senaste nyheterna angående WPS ligan i USA. Så ser det ut som om den kommer igång våren 2013, 4 lag är redan klara Boston Breakers. Chicago Red stars Sky Blue FC och en New Seattle klubb....Western New York Flash är tydligen inte på gång men det är 4 andra klubbar varav en är väst kust klubb.

Johnte 2012-08-09 20:39

Frågan är nu vilken typ av kontrakt de som kom från WPS till svenska lag...kan de brytas för övergång till WPS ?.....eller är WPS överhuvudtaget intresserad av Europeiska spelare,,,Det gnälldes ju en hel del över att Europeiska spelare var för dyra i förhållande till vad man fick ut av dem.En sak är jag övertygad om och det är att man kommer nog att hålla i pengarna på ett helt annat sett än tidigare.