Fischer & Seger om kritiken mot Dennerby

Efter att beskedet nått spelarna om att Pia Sundhage tar över efter Dennerby pratade damfotboll.com med både Caroline Seger och landslagets lagkapten Nilla Fischer om deras nya förbundskapten och om kritiken mot Dennerby som framkommit efter uttåget ur OS.
Nilla Fischer och Caroline Seger. Foto: Fredrik Hasselgren

Caroline Seger, som spelat sex mästerskap med landslaget, tycker att det känns kul att Pia Sundhage tar över damlandslaget:
– Jag vet inte mer än det som skrivits och hennes framgångar med USA. Men jag tror att hon har jättemycket kunskap. Det ska bli kul, säger hon till damfotbolll.com och får medhåll från lagkaptenen Nilla Fischer:
– Jag har aldrig haft henne själv som tränare men det ska bli intressant att se vad Pia går för, om man säger så, säger Nilla Fischer om beskedet att Pia Sundhage tar över rodret i damlandslaget. Fischer passar sedan på att jämföra landslaget med ett företag,
- Alla företag mår bra av ledarbyte ibland: I vilket företag eller lag man än ingår är det alltid intressant med nya ideér och en ny röst, om det nu blir nya idéer – det får vi se, säger Fischer.

Felvinklat om Dennerby
Fischer vill även berömma Thomas Dennerby efter hans år i som boss över damlandslaget.
– Thomas har varit här i sju år, han förtjänar stor respekt. Han har utvecklat oss, säger hon och sedan pratar vi länge och väl om den kritik som riktats mot Dennerby efter OS. Kritik som kommit från flera spelare. En del spelare har gått ut i media och sagt att de behöver en ny tränare. En del spelare har förordat just Sundhage. Detta har mötts av en del kritik - mot spelarna som kritiserat sin ledare. Är inte Sverige ett lag där man vinner tillsammans och förlorar tillsamman? Och är inte förbundskaptenen, i detta fall Dennerby, en del av det laget? Och framför allt – var finns självkritiken hos spelarna?

När vi frågar Fischer om detta håller hon med om att kritiken mot Dennerby var en aning orättvis, men också att den blev felvinklad:
- Det är lätt att tolka när man nämner nya förbundskaptener som kritik mot Dennerby, men vi hade ju fått informationen tidigare att han skulle sluta. Då blir det en automatik att kommentera nya förbundskaptener, förklarar Fischer som får medhåll av Seger:
- Folk kommer alltid tycka och tänka. Thomas har varit här sedan 2005 och man får inte glömma att han gjort ett fantastiskt jobb – det är kanske något som inte framkommit bland kritiken. Men jag tycker inte det är så konstigt. Thomas kontrakt går ut, det är fakta. Då är det Inget konstigt att man säger att man vill ha en ny röst.

Men vi diskuterar också om det är så att kvällstidningarna vinklat det spelarna sagt för hårt?
– Kvällstidningarna skriver vad de vill. Jag sade i princip ingenting och de fick det ändå till att jag ville ha Pia och ha bort Thomas. Så, jag vet hur de är. Kvällstidningarna vänder det ju hur de vill. Vi vet själva hur det fungerar, så vi borde kanske tänkt till och sagt ännu mindre.
Även Seger håller med om att kvällstidningarna har en förmåga att blåsa upp saker till större än vad de egentligen bör vara:
- Det vänds och vrids på alla grejer man säger. De är bra på att klippa och klistra, men i mångt och mycket har det stämt det jag sagt.
– Jag har inte läst hälften av vad som skrivits, utan det är andra som berättat. Men jag tror det är lätt både för media och spelare att när det inte går bra leta efter fel. Det är lätt att överanalysera varför det inte gått som man vill, säger Caroline Seger.

Fischer saknar självkritiken
Fischer anser att man i första hand ska titta på sin egen insats – inte gå ut och kritisera en tränare:
– Jag har inte pratat med spelarna det gäller, men jag tycker det är fel om man går ut och kritiserar Dennerby. Jag tycker man ska lägga ansvaret på sig själv i första hand, för det är vi som ska prestera. Det är inte Dennerby som spelar åt oss.
Efter OS gick bland andra Lotta Schelin ut och kritiserade spelsystemet 4-5-1, hon sade sig bli alldeles för ensam på topp. Bara några månader tidigare hade Lotta Schelin hyllat samma spelsystem.
– Jag tycker det är fel, då fokuserar man på annat än man ska göra. Som sagt, man bör gå till sig själv och rannsaka sig djävligt mycket innan man hittar andra anledningar och ursäkter. Oavsett vad vi tycker om ett spelsystem så är det så vi spelar, och då kan man inte gå ut och skylla på det sen. Då är det vi som inte gör det vi ska.. Jag tycker det är fel att gå ut och skylla på någon annan, säger Fischer till damfotboll.com.

Det är också en kritisk situation när man precis förlorat en match och åkt ut ur ett mästerskap. Strax efter en förlust, innan spelarna själva hunnit reflektera över matchen, möter de media.
– Så är det. Och det får man väl försöka ha överseende med. Det är inte så djävla lätt att ha hålla huvudet kallt när man precis åkt ut, säger Fischer.
– Jag tror, som du säger – man är frustrerad. Sen hoppas jag att det folk säger kan de stå för. Jag kan stå för det jag har sagt, säger Caroline Seger.

Fischer vet ännu inte om hon kommer att ta upp detta med laget:
– Det får vi diskutera med några och se vad de andra rutinerade säger – om det är något vi behöver ta upp med hela truppen. Thomas har varit förbundskapten i sju år, det ska vi visa respekt för.

Så, hur är det då med självkritiken? Nu, mer än en månad efter att Sverige förlorade kvartsfinalen mot Frankrike, klarar spelarna av att vara mer kritiska mot sin egen insats idag?
– Vi spelade inte som vi kunde, därför vi åker ut. Första halvlek mot Sydafrika är skitbra. Mot Japan gör vi en bra defensiv insats. Kanada, där slarvar vi bort en vinst. Mot Frankrike tycker jag fortfarande att vi gör en bra kämpainsats. Men vi spelar inte bra fotboll – det har vi oss själva att skylla. Vi spelar inte efter den idé och plan vi har, säger lagkaptenen och går vidare mot omklädningsrummet.

Den 15 september gör detta landslag sin sista landskamp under Thomas Dennerbys ledning. Sedan väntar nya äventyr med Pia Sundhage som bas.

Rainer Fussgänger 2012-09-04 16:44

Nu är det snart slut på Thomas Dennerbys tid som förbundskapten. Jag har stor respekt för honom. Spelarnas röster präglas lite av den avskedsstämning som råder och det sista gången med laget som väntar tränaren i Göteborg. Bakom kulisserna har det dock funnits ett missnöje bland en del spelare i laget som nu tonas bort nästan totalt. Men det är kanske naturligt.
Lotta Schelin har hyllat 4-5-1 innan hon kritiserade det, men alla har rätt att ändra uppfattningen. Lotta kände annorlunda under och efter OS. Där saknades verkligen flexibiliteten i lagledningen Dennerby/Grahm att ändra någonting som kanske har fungerat i ett antal matcher, men som sedan inte längre ger resultat.
Det saknades också modet att byta ut spelare som inte längre borde platsat i en startelva. Men som sagt.
Sjäklvinsikt är väldigt viktigt. Jag gillade skarpt vad Anders Nilsson skrev i sin blogg på Expressen att det saknas självinsikt hos några av våra spelare. De tror att de är världsklass, men är inte det. Aldrig varit eller inte längre. Även där finns det saker att göra för Pia Sundhage och hennes team.
Jag gillar inte kvällstidningar, men att de skrivit HELT fel tror jag inte heller på.

Olle 2012-09-04 18:11

Hoppas hon börjar om helt men det blir väl svårt när EM står för dörren.

Olle 2012-09-04 18:13

Fast vem bryr sig om Fischer & Seger. Tacka vet jag Malin Moström. En sådan spelare får vi leta länge efter.

Martin 2012-09-05 18:38

Ord och inga visor från Fischer ... tufft att våga 'kritisera' vår stora stjärna men i sak har hon förstås rätt. Pia Sundhage är ju för övrigt inne på exakt samma spår, nämligen att varje spelare har ett personligt ansvar för hur det går för laget och att särskilt våra bästa spelare MÅSTE prestera för att vi ska kunna gå långt.

Jag hoppas och tror att Pia kan och vågar ställa KRAV på våra landslagsspelare att prestera och jag utgår ifrån att INGEN ska känna sig självskriven bara för att man varit bra tidigare eller är en 'trotjänare'. Inställning är kritiskt för att Damlandslaget ska kunna gå långt, individuellt ligger vi efter alla 'stora' nationer inom Damfotbollen, och därför måste vi prestera som ett kollektiv där alla ger 100 % och spelar på toppen av sin förmåga.