Skottland bara ett hinder ifrån historiskt EM-slutspel

I den förra helgens match mellan Kristianstads DFF och Tyresö FF satt Skottlands förbundskapten Anna Signeul på läktaren. Hon gick de flesta obemärkt förbi och det är en vardag som svenska Anna är van vid.
Skottland spelar play-off mot Spanien på klassiska arenan Hampden Park.
Foto: Scottish FA

Mer påpassad är Anna förstås i Skottland där hon jobbat som förbundskapten i snart åtta år. I höst går förordnandet ut men kanske blir det en förlängning om Skottland skulle ta sig till slutspelet som avgörs i Sverige 2013.
Ett hinder återstår, Spanien. I helgen spelas den första av två matcher i det återstående play-offet där ytterligare tre lag ska bli klara för EM.

Det blir en historisk match, innan den ens spelats eftersom Skottlands damlandslag för första gången någonsin får beträda klassiska Hampden Park i Glasgow. Vad vi förstår är det här den stora snackisen inför matchen?
– Ja, det är det absolut. Ni som var med vet hur det var att gå in på Råsunda eller för den delen Nya Ullevi med damlandslaget en gång i tiden. Där är vi nu och det här att få spela på en så klassisk arena är det kanske framför allt många av de äldre som ser fram emot väldigt mycket och så hoppas vi förstås på att ”The Tartan Army”* dyker upp och så fall får vi ovärderligt stöd ifrån läktaren.

Du gjorde en snabbvisit i Sverige för att studera vem då?
– I Kristianstads möte med Tyresö fick jag chansen att studera Veronica Boquete, en av Spaniens absolut bästa spelare. Det känns som om jag gjorde ett bra val att åka hit och se henne. Hon är en mycket intressant spelare även om jag i den här matchen måste säga att jag imponerades mycket av Kristianstads isländska Margret Lara Vidarsdottir.
veroboquetetopp.jpg
När Arsenal mötte Barcelona i Women´s Champions League, fick två av dina landslagsspelare Kim Little och Jennifer Beattie också värdefull information då ett par av Spaniens bästa spelare återfinns i ”Barca”.
– Jag hoppas att mina skotska spelare satte sig i respekt. I de två matcherna gjorde Kim Little två mål i ena matchen och Jennifer Beattie ett hat-trick i returen. Så kanske vi kan utnyttja detta faktum i det mentala spelet. Vi lär få jobba hårt för att slå Spanien som är ett tekniskt duktigt lag. Ifjol spelade de oavgjort mot Tyskland och ett sådant lag måste man ha respekt för.
Skottland får klara sig utan svenskbekanta Ifeoma Dieke (Vittsjö) som skadade knäet under sommarens OS. I Spanien är Maria Paz utanför truppen också på grund av skada. Hon gjorde 10 mål i gruppspelet och ersätts nu av RCD Espanyols mittfältare Willy som är tillbaka i landslaget efter en knäskada.

(*”The Tartan Army” är en mycket välorganiserad grupp av fans till Skottlands Landslag. )

Skottlands trupp
Målvakter Gemma Fay (Celtic LFC), Shannon Lynn (Hibernian LFC).
Backar: Frankie Brown (Hibernian LFC), Rachel Corsie (Glasgow City LFC), Emma Fernon (Glasgow City LFC), Rhonda Jones (Celtic LFC), Eilish McSorley (Glasgow City LFC), Emma Mitchell (Glasgow City LFC), Rachael Small (Forfar Farmington LFC).
Mittfältare: Hayley Lauder (Åland United), Kim Little (Arsenal LFC), Joanne Love (Glasgow City LFC), Leanne Ross (Glasgow City LFC), Megan Sneddon (Celtic LFC).
Forwards: Jennifer Beattie (Arsenal LFC), Lisa Evans (1. FFC Turbine Potsdam), Suzanne Grant (Celtic LFC), Christie Murray (Glasgow City LFC), Jane Ross (Glasgow City LFC).

Spaniens trupp
Målvakter: Ainhoa Tirapu (Athletic Club), María José Pons (RCD Espanyol).
Backar: Leire Landa (Athletic Club), Melisa (FC Barcelona), Marta Torrejón (RCD Espanyol), Ruth García (Levante UD), Sandra (RCD Espanyol).
Mittfältare: Elisabeth Ibarra (Athletic Club), Miriam Diéguez (FC Barcelona), Silvia Meseguer (RCD Espanyol), Willy (RCD Espanyol), Jennifer Hermoso (Rayo Vallecano de Madrid), Sonia Bermúdez (FC Barcelona).
Forwards: Erika Vázquez (Athletic Club), Nagore Calderón (Club Atlético de Madrid), Adriana Martín (Chelsea LFC), Debora García (RCD Espanyol), Verónica Boquete (Tyresö FF).

Rainer Fussgänger 2012-10-18 18:24

Om Skottland inte klarar av att slå spanjorskorna och chanserna står väl 20:80 säger mina källor att svenska Anna blir assisterande till Pia Sundhage. Hon har kanske redan tittat på den matchen för att se några framtida spelare.