Är Hammarby redo för Damallsvenskan igen?

Med en trupp på 26 spelare går Hammarby DFF in i den första säsongen i Elitettan. Premiären i lördags slutade med bortaseger, 2-1 mot LB 07. När man pratar med ledare och spelare i andra klubbar i den nya serien så nämns Bajen alltid som en av favoriterna till en plats i Damallsvenskan 2014. Är det så? Kommer de tillbaka till finrummet? damfotboll.com har besökt klubben.
Hammarby lagbild inför träningsmatchen mot AIK (Foto: Rainer Fussgänger)

Året 2011 var ett mörkt sådant för Hammarby DFF. Laget som hade varit med i Damallsvenskan sedan den startades för numera 25 år sedan hade i stort sett inte en chans att hänga kvar och fick lämna serien tillsammans med Dalsjöfors GoIF. Att åka ner till Norrettan betydde inte bara sportsligt ett bakslag, det leder även ekonomiskt till en helt annan situation. EFD:s ersättning till Hammarby minskade med 1,51 miljoner kronor och förstås minskade även sponsorintäkterna, i denna fall med 420.000 kronor.

Med två miljoner mindre i kassan kan man förstås inte hålla samma spelartrupp. Det blev en hel del spelarbyten och i stort sett fick den nya tränaren Pär Lagerström börja sitt nya jobb med ett helt nytt lag – kvar var endast förre andra målvakten Emelie Ekman.
– Jo, det var nog ganska många som inte trodde på oss inför det året i Norrettan, berättar Emelie Ekman när damfotboll.com träffar henne efter en träning på gamla anrika Kanalplan på Södermalm.
– Men just detta har vi jobbat med och kunnat vända till något positivt. Vi ville visa att vi kan, fortsätter Emelie som hittills fick spela en enda match i Damallsvenskan.

Det datumet kan hon utantill. – Det var den 1 oktober 2011 mot Dalsjöfors. Vi spelade 0-0, jag höll alltså nollan och blev också matchens lirare, säger hon stolt.
Hammarby förstärkte truppen med några amerikanska spelare, däribland snabba vänsteryttern Megan Mischler som nu ska pröva sin lycka i Washington i nya proffsligan NWSL. Laget spelade ihop sig och klarade till slut att kvala in till Elitettan.

Någon vecka efter mitt samtal med Emelie Ekman såg jag Hammarby förlora med 1-3 mot AIK. Tränare Pär Lagerström berättade för mig att man har precis gjort klart med Malmös fd andra målvakt Hilda Carlén.
– Det blir rolig och givande konkurrens om startplatsen i målet också, tillade han.

Ska Hammarby då vinna Elitettan? Vilken är klubbens målsättning?
– Vi har sagt att vi ska komma tillbaka till Damallsvenskan på tre år. Ett år har gått. Att vi har en stark och bred trupp redan i år är förstås någonting som jag som tränare är glad över, svarar Pär Lagerström.

Tre spelare har återvänt. Anna Lindblom är tillbaka från Djurgården och hon gjorde ett väldigt bra intryck i de två träningsmatcherna som jag har kunnat se. Matilda Agné har återvänt från Linköping och tekniskt skickliga Susan Varli som lyckades spela både för AIK och Djurgården förra året har också återvänt till grönvitt. Vi lägger till Petronella Ekroth i backlinjen och målfarliga Angelika Johansson (kom från IFK Kalmar / Dalsjöfors) i anfallet och stora talanger som Ellen Gibson och Emma Jansson och ser på pappret ett lag som definitivt ska vara med och konkurrera om topplaceringarna.

Frågar man på Söder vem som är favoriter till att vinna Elitettan nämner de IK Sirius och AIK och hoppas att åtminstone ge dessa lag bra motstånd när d väl kommer att möta dem.

Lagets styrka kan dock även bli dess svaghet. Att ha 26 spelare i en trupp är bra eftersom man kan kompensera enkelt när någon skadar sig. Men i en stor trupp som denna finns även en risk att 6-7 spelare hamnar regelbundet utanför gruppen som kommer att tas ut till matcher. Lyckas lagledningen att lösa detta "problem" då borde man räkna med Hammarby bland de fyra topplagen i Elitettan 2013.

Under sommaruppehållet ska för övrigt en ny konstgräsmatta att läggas på Kanalen, något som såväl hemmalaget som alla besökande lag har längtat efter i flera år.

Olle 2013-04-17 17:48

Tyvärr så lär det dröja innan det blir något Stockholms lag i damallsvenskan. både DIF och HIF har inte tillräckligt bra spelare.jag hoppas att jag har fel med tror inte det. Det jag inte fattar är hur Tyresö har råd med sina spelare men inte t.ex Hammarby? Vilken klubb borde ha störst intresse bland företagen? Tyresö kan ju bara vara lokalt. Man kan bara kämpa vidare och hoppas på en Rysk oligark kanske?