KIF Örebro bryter mönster

Fortfarande efter sex omgångar finns spelare i KIF Örebro som inte vet hur det känns att förlora en match i Damallsvenskan. Det blev seger mot Piteå IF på bortaplan på söndagen. Samtidigt var det hemmalagets tredje raka förlust. Länge pekade båda lagens spel mot att det skulle bli 0-0, men 25 minuter in på andra halvlek hände det.

Hélen Eke gjorde 1-0 för KIF Örebro och det resultatet stod sig tiden ut. Hélen var en av Tyresö FFs "överskottsspelare" som via Åland kan räknas in bland KIF Örebros relativt få nyförvärv denna säsong. Det var Hélens fjärde mål hittills för KIF Örebro. Kanske är det så att ju färre nya spelare desto bättre blir laget? Rickard Nilsson gör sitt andra år i KIF Örebro och fortsätter det så här lär kan finnas med bland nomineringarna som Årets tränare. Litet långt fram och många hinder på vägen, men hans insats ska kommas ihåg för denna strålande inledning för ett lag som tippats föra sin tillvaro kring nedflyttningsstrecket - just på grund av färre nyförvärv än de topptippade konkurrenterna.

Piteå inledde sin offensiv företrädesvis på vänsterkanten varifrån backen Hallbera Gisladottir och Clara Markstedt matade på. KIF Örebros försvar var lika säkert som senast mot LdB FC Malmö. Det blev en ganska ojämn kamp mot Maria Synnerdahl och Marina Pettersson Engström. Att KIF Örebros målvakt Stefanie Labbé häromåret stod för PIF gjorde inte saken enklare.
Halvlekens bästa målchans var KIF Örebros efter drygt en halvtimme när Sarah Michael skar in tätt framför Lydia Williams som räddade Piteå-målet.
Hon fick räddat ett svårt skott av Marina Pettersson Engström efter en frispark i början av andra halvlek.
Piteå IF hade ett par riktigt bra kvitteringschanser i andra halvlek. Victoria Forsmark hade den första och Sofie Persson den andra strax därpå och hennes andra försök räddades av utespelare på mållinjen.
Hélen Ekes mål stärkte gästerna och efter det lyckades Piteå IF inte på allvar hota igen.
En lång löpning av Elin Magnusson var upphov till målet. Inbytta Ellen Karlsson räddade kvar bollen i anfall. Sarah Michael hade också en fot med i situationen som gav segermålet.
Sarah och hennes landsmaninna Faith Ikidi hade inte många kontakter. Faith var som vanligt en gigant på plan.

Rickard Nilsson, tränare KIF Örebro:

- Vi öppnar första halvlek bra, tyvärr lyckas vi inte skapa några målchanser. Sedan tar Piteå över och känns starka. I andra spelar vi bättre och vågar hålla i bollen mer.
Målet är en enorm prestation av Elin Magnusson som tar fram bollen genom att löpa med den i 50 meter. Sedan slår Ellen Karlsson en bra passning till Helen Eke som sätter den.

På frågan "Ni har öppnat seriespelet starkt, vad är förklaringen?"
- Vi jobbar bra ihop som lag och har en bra lagmoral, det har vi förbättrat sedan ifjol.

Stellan Carlsson, tränare PIteå IF:
- En match med mycket kamp och få målchanser är en bra sammanfattning av matchen. Det är många saker jag är besviken på idag. Tyvärr är vi för dåliga i vårt anfallsspel och tar alldeles för många felbeslut där ute på planen. När vi ska ta det lugnt stressar vi och så vidare. Just nu är vi inte tillräckligt spetsiga framåt, det måste vi jobba på.

Anna Westerlund, spelare Piteå IF:
- När man förlorat tre matcher på raken har man två val: blicka tillbaka eller framåt. Jag väljer att blicka framåt och ser fram emot matchen mot Umeå i nästa omgång.