Landslaget tränade utan flera nyckelspelare

Landslaget samlades i lördags för förberedelser inför onsdagens träningslandskamp mot Brasilien. Idag, söndag, fick spelarna äntra Söderstadions gräsmatta för två träningspass. Nyckelspelarna Lotta Schelin, Charlotte Rohlin och Caroline Seger saknades men damfotboll.com fanns på plats under dagens första trädning och passade då på att prata med chefen för anfallsspelet i det blågula lägret – Lilie Persson.
Landslaget tränar på Söderstadion (Foto: Rainer Fussgänger)

Lotta Schelin och Charlotte Rohlin fanns inte med på dagens första träning, de vilades då landslaget har många träningar just nu. Assiterande förbundskapten med fokus på anfallsspelet berättade även för damfotboll.com att Caroline Seger drogs med känningar i hälsena, och därför såg träningen från andra sidan linjen. Det skall dock inte vara någon fara med Tyresöspelaren som efter träningen var på gått humör när hon pratade med media.

I anfallsväg tränades det under förmiddagen mycket på fasta situationer, bland annat hörnsituationer.
– Vi jobbade med en mot en, och tittade mycket på farten i de situationerna. Internationellt går det väldigt fort, och tar det för långt tid är situationen över. Vi jobbade med vinkelskott och i anfallsväg var det också fasta situationer, där Pia körde offensiva hörnor.
Vi fick då, återigen, se en spelare springa ut mot hörnläggaren.
– Ja, det fick ni. Vi hade lite planer på Caroline Seger, men hon var inte med. Så vi tittade på Hammarström, Asllani, Dahlkvist, Schough. Olika spelare helt enkelt, om vi tar en spelare som Oliva som vi inte vet om ifall hon har med i EM-truppen, men ändå får hon testa på det, säger Persson och berättar sen att ledarstaben ser att fasta situationer kommer bli oerhört viktigt under EM. Och en av anledningarna till att de försöker gnugga in flera olika alternativ vid bland annat offensiva hörnor är att just hörnorna inte gett så bra utdelning på senare tid.
– Från det svenska landslaget kommer ni få se flera olika varianter under EM, säger Persson.

En annan fråga som har bollats fram och tillbaka under våren är det svenska anfallsparet. Idag får det anses vara ganska uttalat att Lotta Schelin och Kosovare Asllani, båda hemmahörande i den franska ligan, kommer att bilda anfallspar i EM. Om inget oförutsett händer, så som eventuella skador. Fråga som väckts är om inte Asllani, tillvardags i Paris Saint-Germain, och Lotta Schelin, Lyon, är för lika som spelare för att bli det där fruktade och målproducerande anfallsparet vi drömmer om?
– Jag tycker de passar kanon ihop, men det ska ju bevisas också, säger Persson med ett leende som vittnar om att hon fått den frågan förut, men att hon inte är orolig inför utmaningarna Schelin och Asllani kommer att ställas inför.
– Tittar man på deras fördelning ska Lotta var den som går mest på djupet. Vi har till och med satt en procentsiffra på den, 70-30, där 70% är att gå i djupet för Lottas del och 30 ska hon möta. Kommer, låt säga, Sofia Jakobsson spela med Lotta – då förändras procentfördelningen. Kosse har en större förmåga att göra sig spelbar i spelyta två än vad Lotta har, Lotta har en större förmåga att bli rättvänd med boll i spelyta tre. Där skiljer sig de två.

Sist men inte minst passade i på att, när vi nu hade den ansvariga för anfallsspelet, framför oss, att fråga vem som gör Sveriges första mål i EM, och i premiärmatchen mot Danmark.
– Jag tror att det första svenska målet görs av Seger, på ett inspel från kanten där Seger har tagit sig in i straffområdet.

Under eftermiddagen tränar landslaget återigen på den kommande matcharenan Söderstadion. Tanken är då att Rohlin och Schelin ska finnas med, medan Seger troligtvis vilas. Även imorgon har laget två träningspass, men då byter de Söderstadion mot Bosön. Sedan väntar ytterligare än träning under tisdagen, innan det är skarpt läge och kampen om de sista platserna i EM-truppen ställs på sin spets i och med onsdagens landskamp mot Brasilien.

Landskampen spelas på Söderstadion, Stockholm, med matchstart 17:45. Matchen sänds även i tv4sport.

Mark 2013-06-16 23:45

"Viktigt att vinna matchen."