Piteå vann bottenmötet mot Sunnanå klart

Både Sunnanå och Piteå var i stort behov av poäng inför vårsäsongens sista match på Norrvalla i Skellefteå. Båda lagen låg under nedflyttningsstrecket med Sunnanå på sista plats med bara tre ihopskrapade poäng. Där ligger Sunnanå kvar efter matchen. Piteå var starkast och vann med 2–5 (2–2).
Sunnanå försökte och försökte komma fram. Här det Perpetua Nkwocha som är i hård kamp med Piteås Johanna Andersson. Foto: Ola Theander

Det kändes som om matchen var förlorad för Sunnanå redan efter en kvarts spel. Då hade Sunnanå fortfarande inte haft ett anfall. Piteå däremot rann igenom Sunnanås försvar gång efter annan. I 17:e minuten tog Piteå ledningen genom mål av Faith Ikidi och sju minuter senare var det dags för 0–2 genom Francisca Ordega.
Det var ett storartat målvaktsspel av Sunnanås Susanne Nilsson som räddade hemmalaget från fler baklängesmål. De gånger som Sunnanå gästade Piteås försvarsområde var lätt räknade.

Men så plötsligt reducerade Sunnanå i 42:a minuten genom Elin Johansson som fick en läcker framspelning från Perpetua Nkwocha. Det tände Sunnanå och på en hörna i 45:e minuten nickade Carys Hawkins in reduceringen.

Inför andra halvlek trodde nog de allra flesta att Sunnanå skulle komma ut som ett nytt lag. Så blev inte fallet. Piteås spelövertag fortsatte och Piteås snabba anfallare kunde gång på gång springa igenom Sunnanås försvar. Viktoria Forsmark gjorde 2–3 i 51:a minuten, Franscisca Ordega 2–4 i 61:a minuten innan Viktoria Forsmark fastställde slutsiffrorna till 2–5 i 73:e minuten.
Det resultatet var åtminstone ett par hundra personer i den 1 110 stora publiken nöjd med. Många pitebor hade tagit sig de åtta milen söderut för att stötta sitt lag.
– Jag är fruktansvärt besviken, sade Sunnanås tränare Martti Tikkanen efter matchen. Jag hade verkligen förväntat mig att vi skulle kriga bättre.
– Vi hade ett dåligt passningsspel och försvarsspelet var under all kritik. Vi måste vara mycket tuffare. Men vi är väl inte bättre än så här. Och vi har en väldigt tunn trupp – bara tre utespelare på bänken.

Dagen före matchen skadade sig Sunnanås Erika Nilsson Waara på träningen så illa att hon bröt vadbenet. Hon blir borta i 4–6 veckor i bästa fall.
– Vi behöver verkligen inte fler skador, säger Martti Tikkanen.

Marttis kollega i Piteå Stellan Carlsson var desto nöjdare.
– Vi gjorde en bra match, säger han.
– Vi hade en fantastisk första halvlek med nio klara chanser som resulterade i två mål. Sedan blev vi litet passiva och plötsligt var det 2–2. Det var onekligen chockartat. Men tjejerna var lugna i pausen och i andra halvlek gick de ut och spelade lika bra som i första halvleken.

Stellan Carlsson är imponerad av den utveckling som Franscisca Ordega har visat.
– Hon är fantastisk. Det är sällan man ser att en spelare blir märkbart bättre varje dag, som varit fallet den senaste månaden.

Text och foto: Ola Theander