Lyckad höststart för Djurgården

Stockholm bjöd på högsommarvärme och sol när Djurgårdens IF och IFK Kalmar inledde höstsäsongen i Elitettan. Inför en publik om 107 personer bjöd de båda lagen på en tempofylld och spännande match, där segern bärgades av hemmalaget med 4-1.

Hemmalaget inledde piggast och skapade ett antal målchanser, dock utan att få till det. Efterhand arbetade sig Kalmar-spelarna in i matchen och skaffade sig ett visst övertag även de utan att få till en rejäl målchans . Dock inledde hemmalaget målskyttet i minut 41, när Johanna Möller petade in ett inlägg från högerkanten bakom utmärkta Kalmarmålvakten Lovisa Johansson.
I andra halvlek startade Kalmar offensivt, men det var hemmalaget som gjorde nästa mål: I minut 53 fick Alexandra Höglund en löpboll och sköt ett hårt skott som målvakten Lovisa Johansson tippade ut, dock var Linda Lundberg i Djurgården först på bollen och kunde kontrollerat bredsida in 2-0.
Efter detta mål tog Kalmar-spelarna ett bättre tag om matchen. Genom hög press på hemmaförsvaret bidrog man till att Djurgårdens backlinje inte fick många lugna stunder, Pressen resulterade så småningom i en reducering till 2-1 i matchminut 77, när Camilla Näslund kunde nicka bollen över hemmamålvakten Tove Enblom efter en kommunikationsmiss i hemmaförsvaret. Näslund och Enblom krockade med varandra i samband med målet, men båda klarade sig helskinnade ur situationen, som från läktarplats såg ut att sluta olyckligt för båda spelarna.
Djurgårdens replik på reduceringen kom dock snabbt: I minut 81 kunde Alexandra Höglund, efter flera skott på och räddningar av Lovisa Johansson, trycka in 3-1. Fem minuter senare kunde Alexandra även göra 4-1 efter en riktig delikatesspassning från Madeleine Stegius. På tilläggstid sköt Kalmars Lisa Farquhart ett vackert skott från vänsterkanten men bollen landade på ribbans överkant.
Genom vinsten gick Djurgårdens IF förbi IF Limhamn Bunkeflo och fick dessutom ytterligare andrum mot de lag som ligger under nedflyttningsstrecket.
Bäst i Kalmar var enligt denna krönikör nya amerikanska spelaren Erin Gunther med erfarenhet från Colorado Rapids. Hon slet rejält på vänsterkanten och låg bakom flera farligheter. I hemmalaget debuterade den rutinerade ytterbacken Sofie de Besche med den äran. Sofie har bytt en blårandig tröja (IK Sirius) mot en annan, och kommer säkert att bli nyttig i försvarsspelet i sitt nya lag.

Text: Thomas Nilsson