Tyresö tillbaka på spåret

Tyresö återtog serieledningen när man på lördagen besegrade Jitex BK med 5:0 på Tyresövallen. Matchen spelades i stort sett på gästernas planhalva och målen gjordes av Christen Press (2), Veronica Boquete , Lisa Dahlkvist och Caroline Seger.
Christen Press gör 3:0 till Tyresö (Foto: Rainer Fussgänger)

Det var hemmadebut för amerikanskorna Ashlyn Harris och Alexandra Krieger på Tyresövallen och med 1107 åskådare på läktarna fick Carola Söberg och Sara Thunebro åter igen se sig förpassade till bänken. Konkurrensen är stor hos svenska mästarna och den lär även öka när Whitney Engen och Caroline Hansen så småningom ansluter till laget.

Femfaldiga världsspelaren Marta är fortfarande borta pga sin ryggskada, men Tyresös startelva innehåller trots allt endast aktuella landslagsspelare om man nu räknar Linda Sembrandt som en sådan efter skadeuppehållet. Precis som i LdB FC Malmö i våras är det endast tre svenskor kvar i startelvan jämfört med till exempel fyra amerikanskor.

Jitex hade både skadebekymmer och spelare på landslagsuppdrag och mest saknades nog ordinarie målvakten Minna Meriluoto som visserligen hade kommit till Tyresövallen, men som kommer att behöva några veckor innan hon är helt återställd. Minna var dock mycket lättad över att den ofrivilliga knävridningen hon gjorde i matchen mot Umeå senast inte resulterade i en korsbandsskada. Den andra spelaren som man saknade mycket var inte i Tyresö utan befinner sig i Wales med det svenska F19-laget - talangfulla offensivspelaren Mimmi Löfwenius - hon som med sina två mål i Västerbotten hade hjälpt avsevärt att tjäna in tre viktiga poäng senast.

Laguppställningen som delades ut till media visade att Tyresö efter två poängtapp tydligen ville satsa på en tokoffensiv mot Jitex. En trebackslinje och fyra mycket offensiva mittfältare plus tre anfallare stod på pappret och även när Lisa Dahlkvist aldrig spelade mittback som taktikuppställningen påstod var upplägget offensivt.

Mycket offensivt. Tyresö pressade tillbaka Jitex, hade väldigt mycket boll och spelade ett variabelt anfallsspel där man utnyttjade sina två amerikanska ytterbackar Meghan Klingenberg och Ali Krieger. Även om det nog var så att Line Røddik och LInda Sembrandt spelade innerbackar och inte Lisa Dahlkvist såg man till exempel Ali Krieger största delen på motståndarnas planhalva.

Men där parkerade sig nästan hela laget. Målen föll nästan logiskt därefter. 1-0 och 3-0 genom Press, 2-0 på straff av Veronica Boquete när en försvarare fällde Meghan Klingenberg. I den andra halvleken utökades ledningen och sista 20 minuterna spelade man av matchen, tempot sjönk utan att Tyresö för den skull tappade kontroll. Och kontrollen var närmast fullständigt och ALLA Jitex-spelare fick agera försvarare.

5-0 mål. 16-1 hörnor och 15-0 i skott på mål.

För första gången fick unga Jennifer Falk agera målvakt i Jitex och det var inte mycket hon kunde göra. Det fanns några osäkra moment, men det är väl helt normalt när man i stort sett får jobba i 90+3 minuter utan paus.

Tyresö har återtagit serieledningen och Christen Press har utökat sin ledning i skytteligan där hon nu noteras med 16 mål. Om nyförvärvet Ali Krieger får ni läsa mer de närmaste dagarna på den här sidan.

Nillan 2013-08-25 11:04

Tyresö har serieledning för att LDB har en match mindre spelad.

Martin 2013-08-25 18:07

@Nillan

För 3 poäng mot Linköping är ju givet eller vad ?

LdB hade inte något att sätta emot när det var på besök här och jag tror LFC trivs bäst när man slipper dra upp matchtempot själva och kan 'ligga rätt' i positionerna och kontra på sina snabba forwards.

Med det sagt borde förstås Malmö vinna med några mål, LFC får ju klara sig med en 'ny' backlinje och kanske även målvakt om Davey får chansen vilket vore kul.