Sirius dam kvar i striden om damallsvensk plats

Sirius Dam tog i dag tre livsviktiga poäng i jakten på en plats i Damallsvenskan efter mål av Tessa Gavilsky, Sarah Elnicky och Sarah Storck. mot IFK Kalmar som besegrades med 3-0.
Sirius Sarah Storck utmanar Anna Malmqvist i Kalmars mål. FOTO: Mats Karlström

Efter två veckors uppehåll var det två spelsugna lag som vandrade ut på Studenternas gräs. Dessutom hade båda lagen viktiga poäng att säkra. Kalmar är indragna i den nedre streckstriden och Sirius jagar en plats i nästa års Damallsvenska.
Dagen före fick Sirius hjälp av Hovås Billdal som i 93 minuten kvitterade mot serieledarna Eskilstuna. En seger i dagens match skulle innebära att Sirius skulle kunna parkera bara en poäng bakom Eskilstuna.
Hemmalaget satte omedelbart press på Kalmar men matchens första skott blev gästernas. En rejäl rökare i sjätte minuten, som dock missade sitt mål ordentligt. Det gav Kalmar råg i ryggen och de åt sig in i matchen allt mer, så till den grad att Emelie Almesjö i den tionde minuten tvingades till en kvalificerad klistring av ett Kalmarskott.
Kalmar bet sig fast på Sirius planhalva och satte stundtals försvaret under hård press. Efter drygt 30 minuter fick Sirius nog och lade in en högre växel. Spelet bytte planhalva och snart hade Tessa Gavilsky bökat till sig dagens första hörna. Tessa tog själv hand om den och lade en kort boll till Jennifer Egelryd som drog en stenhård kanon rätt i Kalmars försvarsmur. Minuten efter satte Allysha Chapman fart på vänsterkanten och fick på et skott i omöjlig vinkel, som sånär dalade ner bakom Kalmarkeepern Anna Malmqvists utsträckta hand.
Kalmar var nu under konstant tryck och i 31:a minuten kom åter Allysha Chapman upp på vänsterkanten och lättade in bollen framför målet. Efter en del flipprande fick till slut Tessa Gavilsky foten på bollen och hemmaledningen var ett faktum.
Minuten efter var det dags för en ny Sirius-hörna. Julia Lyckberg placerade hörnan i en perfekt båge framför mål och från ingenstans kom Sarah Elnicky flygande och utökade Sirius ledning med pannan.
Resten av halvleken blev, frånsett några Kalmar-uppstickare, en uppvisning i spel mot ett mål och några minuter från halvtid körde så när firma Lyckberg och Elnicky en repris på 2 – 0-målet. Den här gången gick dock bollen strax över mål.

Intrycket av andra halvlek tog vid där intrycket av den första slutat. Sirius hade nu definitivt tagit kommandot och trummar konstant på mot Kalmars mål och ett ganska trött försvar orkade inte stå emot anstormningen. Det tredje hemmamålet kom allt närmare och en av de starkare aspiranterna på att göra det målet är Tessa Gavilsky som under hela matchen låg på som en rem och ställde till bekymmer för gästerna. Några exempel; I 56:e minuten får Moa Mattsson på ett perfekt inlägg som stryker Tessa huvud, i 57:e frispelar Linnéa Eriksson Tessa som med öppet skottfält prickar en försvarares ben, i 57:e inlägg av Julia Lyckberg som Tessa drar i stolpen, osv, osv.
Den som gjorde målet blev i stället Sarah Storck som i 63:e minuten helt fri med målvakten kallt drog ner rullgardinen för Kalmar.

Text: Mats Karlström