Wolfsburg - LdB FC Malmö, låt kampen börja

Idag är det vinna eller försvinna som gäller för de svenska mästarna i LdB FC Malmö när de möter Wolfsburg på bortaplan i den andra åttondelsfinalen i Champions League. Vi hörde efter med Malmö-profiler om hur de ska lyckas men passade även på att fråga Wolfsburg-spelaren Fischer hur hennes lag skall stoppa LdB FCs offensiv.
Tränare Jonas Eidevall ser fram emot att LdB FC får spela på en bättre plan i Wolfsburg än den hemma i Malmö. FOTO: Bildbyrån.

Utgångsläget är glasklart. LdB FC Malmö måste vinna över de regerande Champions League-mästarna ikväll på bortaplan. Och de måste göra minst två mål. En tuff uppgift? Ja, givetvis. Men omöjlig? Nej, hävdar LdB FC- tränaren Jonas Eidevall som förklarar för oss hur hans lag ska göra för att vända denna åttondelsdrabbning.
– Vi ska fortsätta att ha ett bra försvarsspel och kontringsspel men vi ska samtidigt vara medvetna om att Wolfsburg kanske kommer att ta mindre risker. Oavgjort räcker för dem, de är ett ganska så bra lag defensivt.

Efter den första matchen i Malmö kom mycket av snacket efteråt att handla om en straffsituation men också om en dålig fotbollsplan. Stundtals liknade Malmö Stadions plan mer en åker . I Wolfsburg väntar en mer jämn gräsmatta. Det torde kunna gynna gästerna som går till anfall med ett snabbt passningsspel längst backen.
– Ja, det tror jag också. Jag var lite förvånad efter förra matchen, Wolfsburg skyllde mycket på att planen inte var bra. Och jag kände väl spontant att det nog missgynnade oss mest, de borde vara rätt nöjda med att vi spelade på en plan som störde vårt spel så mycket, säger Eidevall till damfotboll.com.

LdB FC Malmö, ett lag med enorma spetskvaliteter i offensiven, måste alltså göra minst två mål ikväll. Det är inte avlägset att tro att det redan offensiva skånelaget kommer att släppa handbromsen och ösa på framåt. Och mitt i den anstormningen står en skånska som spelat i just Malmö i många år – Wolfsburgs mittback Nilla Fischer.
– Vi måste spela smart. Vi får nog vara beredda på att de kommer vara tokoffensiva i början och spela lugnt. Sen behöver vi hålla i bollen mer än vi gjorde i lördags – då var det många felpass och mycket bolltapp. För att inte hamna i för hårt tryck utan styra matchen själva behöver vi bättre passningsspel högre upp i plan, säger Nilla Fischer-
Hon har inte bara spelat med många av spelarna i dagens motståndarlag utan även mött dem under sina år i Linköpings FC. Men Nilla har inte hållit föredrag för sitt tyska lag om hur de ska stoppa LdB FC..
– De har skapat sin egen uppfattning. Det är mer att jag kan gå fram till vår vänsterback exempelvis och säga att ”jo, Manon Melis är väldigt snabb” och samma sak när Elin Rubensson kommer in – hon är väldigt snabb, berättar Fischer.

Mitt i Champions League-äventyret kom Fotbollsgalan där mästarlaget LdB FC Malmö näst intill rensade prisbordet. Årets målvakt, årets tränare, årets mittfältare och mest värdefulla spelare i Damallsvenskan spelar alla i Malmö. Men Fotbollsgalan har inte störst LdB FC-fokus.
– Vi är mycket fokuserade på kvällens match. I första matchen var vi mycket bättre i 80 minuter av matchen och det gör lite ont att vi inte lyckas vinna, men det ger oss mer självförtroende. Vi ska fortfarande ta oss vidare, säger målvakten Thora Helgadottir efter att hon belönats med priset som årets målvakt på galan och före avresan mot Wolfsburg.

Nu är såväl Nilla Fischer som hela LdB FC Malmö på plats där . Avgörandet i åttondelsfinalen är bara några timmar bort. Snart vet vi om de svenska mästarna lyckas vända dubbelmötet eller om ”Årets back” och hennes mästarlag lyckas stå emot såväl ”Årets målvakt”, som ”Årets mittfältare” och ”Årets tränare” .