Turbine Potsdam vinner Deutscher Hallenpokal i Magdeburg

För sjunde gången på 20 år vann Turbine Potsdam på söndagen turneringen Deutscher Hallenpokal i Magdeburg. I finalen slog Potsdam serieledarna 1.FFC Frankfurt med 7:6 efter straffläggning.
Glada miner i Turbine Potsdam (Foto: Mirko Kappes)

Inför 4634 åskådare i en helt slutsålt GETEC-arena i Magdeburg började turneringen kl 10 på söndagmorgon. Det får betecknas som ett stort jippo för damfotbollen. Alla 12 lag i Bundesliga deltar och spelar i tre grupper. Matcherna spelas på 1 x 12 minuter och omedelbart efter slutsignalen måste lagen lämna planen, eftersom nästa match börjar bara en minut (!) senare. Detta ger publiken en nonstop-underhållning där hela ligan presenterar sig. Arrangemanget visades dessutom live och gratis på DFB-TV på internet. Någonting som Svenska fotbollsförbundet borde fundera på. I Magdeburg är det nämligen tyska DFB som står som arrangör. Ett fantastiskt evenemang som ger fansen möjlighet att träffa spelarna som skriver hundratals autografer.

Titelförsvarande Turbine Potsdam kom från ett stentufft träningsläger i Lindow till Magdeburg. Lagets nya målvakt Guðbjörg Gunnarsdóttir stiftade bekantskap med Potsdams träningsmetoder med nio träningar under hennes tre första dagar i Tyskland. Möjligtvis började Potsdam just därför lite trött och fick inte ihop sitt spel i början av turneringen. I gruppspelet förlorade man först mot Essen med 1:2 och när även Bayer Leverkusen lyckades vinna med 3:1 mot CL-kvartsfinalisterna såg det ut som om Turbine var nära att slåss ut. Men man vann sista matchen mot Sindelfingen med hela 6:0 och nådde kvartsfinalen som näst bäste grupptrea. Med vinster över Jena och Leverkusen stod Potsdam slutligen i final och slog Frankfurt med 7:6. Länge ledde Frankfurt genom ett tidigt mål av Meike Weber med 1:0, men minuten före slutsignalen dundrade Jennifer Zietz in kvitteringen. I straffläggningen sköt Dszenifer Maroszan förbi när Potsdam ledde med 7:6 och Guðbjörg Gunnarsdóttir hade vunnit sin första titel sedan 2008. Även Antonia Göransson fick en hel del speltid.

- Det var en väldig intensiv, men även schysst match, sade vinnarlagets tränare Bernd Schröder. - Vi alla kan vara mycket nöjda med hela turneringen som had en hög nivå.

Frankfurts tränare Colin Bell: - Straffläggningen kan alltid sluta si eller så, denna gång förlorade vi tyvärr.

Bell berömde dock Potsdam för att ha kommit tillbaka in i turneringen efter två inledande förluster. Bland publiken var även förbundskaptenen Silvia Neid: - Inomhus kan alla slå alla och det är just det som gör det så spännande, sade hon innan hon gav sig iväg till Schweiz där hon ska delta i FIFA:s Ballon d'or gala på måndagen. Tillsammans med Wolfsburgs Ralf Kellermann och Sveriges Pia Sundhage är Neid nominerad till årets tränare.

Tyska mästarna och CL-vinnarna VfL Wolfsburg förlorade redan i kvartsfinalen mot Bayer Leverkusen som vann straffläggningen med 3:2 efter Leverkusens målvakt Lisa Schmitz hade räddat den avgörande straffen mot världsspelaren Nadine Kessler.

Rufus 2014-01-13 11:16

Jag håller med Rainer om att detta evenemang borde sjösättas på svensk mark, eventuellt med vissa förändringar! Kanske kunde något av de bästa lagen i Elitettan få ställa upp om damallsvenska lag avstår nöjet.

Tyvärr tror jag att klubbledningarna i regel är för räddhågade - för att inte säga fega - för det här, med tanke på risken för skador, samtidigt som Förbundet i vanlig ordning är för konservativt. Helst må inga cirklar rubbas, går tankegångarna. Då undrar man ju, inte helt osökt, hur det resoneras inom den tyska damfotbollen. Borde inte skaderiskerna vara lika stora där, de logistiska problemen likaså? Givetvis spelar säsongsindelning och en annorlunda planering stor roll i Europas största damfotbollsland. Då borde Sverige ändå hålla sig framme och plocka åt sig några av de bästa russinen i den tyska kakan!

mia.e. 2014-01-13 19:10

Håller abslolut med, låter alldeles fantastiskt kul! Och vilken god PR för serien, ge publiken en försmak av kommande säsong, vilka som spelar var och att hitta nya intressanta lag att följa till redan kända favoriter.

Detta skulle gott kunna göras för både Damallsvenskan och Elitettan. Tänker att Elitettan kanske skulle vara lite jämnare och mer spännande att följa i sådan här cup, med utgången mer oviss? Möjligen mer ojämn nivå på lagen i Damallsvenskan och topp-tre placeringarna mer givna?

Men vilket bra sätt att få en "snabb-presentation" av lagen och spelarna! Svensk damfotboll samlad en gång om året. Om det dessutom kunde ordnas och visas på SVT/TV4 skulle det kunna vara en positiv och kul sak inte bara för lagen men för publiken man vill nå ut till också! Alternativt skulle Fotbollsförbundet från sin hemsida, någon associerad sida, kunna erbjuda möjligheten att följa en sådan cup "live" medan det pågår. Skulle fungera som fantastiskt fin PR inte bara för damfotbollen, men också för Fotbollsförbundet självt också.