Sverige skickar bästa möjliga laget till Algarve

Flera av de spelare som inte var med senast mot Frankrike är uttagna till Sveriges damlandslag som reser till årets Algarve Cup. Namnen presenterades på onsdagen. Ett saknas - Josefine Öqvist har bestämt att tacka nej till landslagsspel i fortsättningen.

Idag presenterade Lilie Persson truppen till årets Algarve Cup. Efter matchen mot Frankrike förra veckan har fem spelare kommit tillbaka in i den svenska truppen. Lotta Schelin är hel och frisk men även spelare så som Therese Sjögran, Charlotta Rohlin och Lina Nilsson är tillbaka i landslaget igen efter att de saknades senast.
− Algarve, denna fantastiska turnering som vi står inför. Det är en möjlighet att möta högklassiskt internationellt motstånd. Den här gången hade vi tur med lottningen tycker vi, eftersom att vi får möta Danmark, USA och Japan, sade Persson om turneringen som väntar om drygt två veckor.

Efter det talade Persson kort om hur hon såg på förra veckans match mot Frankrike, en match som Sverige förlorade med 3-0.
− För er som såg den matchen kan vi väl konstatera att det finns några av de här individuella sakerna som vi måste jobba på. Och tack och lov så är det en bit kvar till VM, sade Persson och fortsatte sedan:
− Det är februari, Frankrike är i säsong, man är tungt tränade. Några saker i matchen går att förklara med det, men inte duellspelet, inte antal kilon i muskler, inte bolltoutchen – den ska man ha oavsett det är februari eller augusti. Hur som helst var det en riktig värdemätare.

Men nu väntar Algarve Cup, Danmark, USA och Japan. Persson har tagit ut 23 spelare till den årliga turneringen i Portugal.
− Vi åker med åtta backar. Och tittar man till Elin Rubenssons match, som debutant i en position där hon inte spelat så mycket – så tycker vi hon är oerhört intressant. Men Elin är inte borta i diskussionen om den främre delen av planen, utan vi provar.

På presskonferensen efter att Persson presenterat truppen fick hon frågan om man åker till Algarve med bästa möjliga lag.
− Jag känner att – av dem som är uttagningsbara nu – så åker vi med det bästa laget, det tycker jag. Lina Hurtig är inte med nej, vi har haft et resonemang tillsammans med Calle Barrling och kommit fram till att hon ska spela med F19-landslaget, svarade Persson.

En spelare som saknas i truppen är Josefine Öqvist. Öqvist har valt att lägga den blågula landslagströjan på hyllan.

Målvakter
Hedvig Lindahl, Kristianstads DFF
Carola Söberg. Tyresö
Stéphanie Öhrström, ASD CF Bardolino Verona

Backar
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg e V
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Emmelie Konradsson, Umeå IK FF
Lina Nilsson, FC Rosengård
Charlotte Rohlin, Linköpings FC
Jessica Samuelsson, Melbourne Victory
Linda Sembrant, Tyresö
Sara Thunebro, Eskilstuna United DFF
Emilia Appelqvist, Piteå IF

Mittfältare
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain FC
Lisa Dahlkvist, Tyresö
Hanna Folkesson, Umeå IK FF
Antonia Göransson, FFC Turbine Potsdam
Caroline Sege,r Tyresö
Therese Sjögran, FC Rosengård

Forwards
Sofia Jakobsson, BV Cloppenburg
Emma Lund, AIK FF
Elin Rubensson, FC Rosengård
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Olivia Schough, FC Bayern München

Sveriges gruppspelsmatcher direktsänds i Eurosport (första matchen mot Danmark 5 mars) och i Eurosport 2 (de två följande matcherna mot USA 7 mars och Japan 10 mars).

Martin 2014-02-12 22:19

Lillie Persson säger sig först vara i stort negativ till insatsen mot Frankrike men väljer sedan att i stort ta ut exakt samma spelare till Algarve, ja bortsett från Hurtig som tydligen är för viktig för F19-landslaget för att kunna få chansen i det 'riktiga landslaget' samt Ericsson som på de futtiga 8 minuter hon fick inte han imponera tillräckligt utan nu skickas till 'Avstjälpningsplatsen' också känd som D23-landslaget.

Tror verkligen Landslagsledningen på allvar att Schelin, Sjögran, Samuelsson/Nilsson samt Rohlin kommer göra att vårat Damlandslag går från fruktansvärt underpresterande till succé för om så är fallet börjar jag bli rädd på allvar.

Debaclet mot Frankrike innehöll förvisso en hel del individuella missar men framförallt var det en kollektiv kollaps där vårat olidligt långsamma innermittfält och vår vänsterkant avslöjades med brutal tydlighet av kvicka och starkare motståndare.

Stora delar av Damlandslagets framtid ska alltså slösas bort bort i D23/F19 landslagen samtidigt som vårat A-landslag blir svagare för varje uttagning och där vi nu blev ännu segare sedan Jossan valt att lägga landslagsskorna på hyllan. Är det värt att försaka A-landslaget för att eventuellt nå större framgång med övriga landslag är frågan ? För mig är svaret ett självklart NEJ och därför undrar jag ju varför man gör på det här sättet.

Mitt intryck av truppen i en mening: Tråkig, fantasilös och utan framtidstro.

Mark 2014-02-12 22:35

"Viktigt att ta de tre första månaderna på året på allvar."