Rosengårds första seger

Den första matchen i Damallsvenskan slutade inte oväntat med seger för FC Rosengård. Fd LdB FC Malmö och regerande svenska mästarna vann lätt 4:0 på Skytteholms IP mot nykomlingen AIK efter mål av Anja Mittag, Sarah Mellouk, Ramona Bachmann och Paula Radtke.
Anja Mittag i intervju med damfotboll.com (Foto: Anders Henrikson)

För två år sedan vann AIK med 2:0 över Malmö trots att skånskorna hade mest av spelet. I dag var det ingen tvekan om att Rosengård skulle ta hem tre poäng. Men precis som Elitettans seriefavoriter Hammarby i går mot Hovås Billdal (3:0) lyckades seriefavoriterna i Damallsvenskan vinna klart utan att övertyga.

Två mycket viktiga spelare saknades dock i AIK:s startelva. Maija Saari och Emma Lundh satt på läktaren - Maija är fortfarande inte helt återställd efter sin korsbandsskada och behöver en dryg månad till medan nyblivne landslagsspelaren Emma har varit på magnetröntgen och väntar på resultat. - Något klickar i menisken, berättade hon för damfotboll.com och verkade inte alltför orolig att det skulle kunna vara en allvarlig skada. Bra dock att inte riskera någonting.

Rosengårds tränare Jonas Eidevall fick beordra Elin Rubensson att stanna hemma i Malmö eftersom hon är skadad. Även Lisa Ek fanns inte med i truppen till matchen.

Det blev en trevande start från svenska mästarna inför 466 personer, en knappt godkänd publiksiffra med tanke på att Sveriges bästa damlag var på besök. Ändå behövde Rosengård inte ens 10 minuter för att ta ledningen. Therese Sjögran kom igenom på sin högerkant, slg ett inlägg till Anja Mittag och tyskan gjorde inte bara Damallsvenskans första mål utan tog även tillfällig ledning i skytteligan.

Gästerna fortsatte att kontrollera matchen utan att skapa så många chanser som man hade kunnat befara ur AIK:s perspektiv. Backlinjen som styrdes av fd Malmö-spelaren Malin Levenstad gjorde ett godkänt jobb och gjorde inte bort sig trots att Rosengård försökte pressa dem ordentligt. I den 23:e minuten hade AIK till och med chansen att kvittera efter skott av Sarah Fredriksson som Thora Helgadottir räddade.

Blott 15-åriga Sarah Mellouk avgjorde matchen efter en halvtimme. Ett långt inlägg av Ali Riley nickade Mellouk in och sprudlade av glädje över sitt första allsvenska mål. Överhuvudtaget gjorde Sarah Mellouk bra ifrån sig innan hon blev utbytt efter 69 minuter. En spelare som vi säkert kommer att se mer av under säsongens gång.

En tveksam straff var sista höjdpunkten under första halvleken - Therese Sjögran hade gått omkull och domaren Camilla Eriksson pekade på punkten. Sjögran tog själv hand om bollen och sparkade den mot stolpen.

Med 2:0 gick matchen in i pausen och under andra halvleken kontrollerade Rosengård utan att glänsa eller briljera. Ramona Bachmann och Paula Radtke utökade till 3 respektive 4:0 under de sista tio minuterna. Speciellt Radtke gjorde en bra match. På onsdag väntar Vittsjö för skånskorna.

- Det var inte lätt i dag, sade Anja Mittag till damfotboll.com.

- Men det är också så att vi har haft många spelare, inklusive mig själv på olika landslagsuppdrag på sistone vilket gjorde att vi hade lite svårt att hitta varandra, men det lär bli bättre.

Ni är storfavoriter till seriesegern i år, kan det även påverka er negativt att alla tror att det ska bli så enkelt?

- Nej, men det är synd att Tyresö till exempel troligtvis inte är lika stor konkurrent som de senaste två åren. Samtidigt tror jag att Linköping, Göteborg och även Tyresö är starka.

Paula Radtke som vi träffar i spelargången är inne på samma spår som Anja Mittag: - Många har varit borta med sina landslag, ibland var vi endast tio spelare på träniningar på sistone och har fyllt på med pojkar. All credit till AIK, de har gjort det svår för oss i dag, det är en bra nykomling, tycker jag. Favoritskapet är skönt att ha, men förra året till exempel var Tyresö lika stor favorit som vi är i år. Och se vad som hände? Nej, jag tror att Linköping och Göteborg gillar läger att de inte har pressen på sig, men de blir starka konkurrenter, säger Paula Radtke.

Överallt i Damallsvenskans omklädningsrum är Tyresös situation det hetaste samtalsämnet. Nästa schemalagda besök för Rosengård i Stockholmsområdet är planerad till den 25 maj, tre dagar efter Champions-League-finalen i Lissabon.

Dagens match har egentligen inte gett någonting som man inte har förväntat sig: Rosengård lär kämpa om SM-guldet medans AIK kommer att försöka allt för att klara sig kvar i serien.

DIFDAMsaman 2014-04-13 17:36

jag sa det till emma ni har inte en schans mot fc rosengård emma kan glädjas åt tur målet mot nordirland men i damallsvenskan har hon och aik ingenting att hämta