Nilla tillbaka i gänget med många nya meriter

Från Wolfsburg till Glasgow via Linköping på mindre än två dygn. Nilla Fischer har knappt hunnit landa i sitt ligaguld med klubblaget innan blågult kallade till sig backklippan.
Nilla Fischer under damlandslagets träniing som skiljer sig litet från vardagen i Wolfsburg. FOTO: Bildbyrån.

– Jag är glad och väldigt tillfreds. Men det är ny match snart, bara att köra på, säger hon.

Lissabon den 23:e maj. Wolfsburg den 8:e juni. Den magnifika vårsäsongen för det tyska storlaget rundades av med två pokaler, Champions League och Bundesliga, inom loppet av dryga två veckor.
– Matcherna i sig var oerhört spännande och ganska lika varandra. Champions League med vinna eller försvinna-matcher hela tiden kanske jag rankar pyttelite högre men glädjeruset är samma, säger Nilla Fischer som var med om fansens hyllningar.

Välförtjänt uppvaktning på stadens torg, segerglädje tillsammans med lagkamraterna som gjort sitt både för att vara som bäst när det gällde och kämpa sig ur underlägen. Wolfsburg var en favorittippad kandidat på hemmaplan och internationellt, men efter förlusten mot Bayern Munchen i februari fanns bara en möjlighet. Full poängutdelning för att kunna sluta på topp.
– Vi har enormt bra moral i laget och har haft det hela våren. Ibland rullar det på, vi gjorde vad vi skulle och då tappade både Potsdam och Frankfurt poäng.

Alla mål uppfyllda
Efter ett proffsår som understrukit hennes karaktär och kapacitet som världsback, tillåter sig Fischer med all rätt en stunds välbehag. Resten får komma portionsvis, inkapslat under den tio dagar långa samling som ska ta Sverige närmare VM i Kanada.

Ytterligare ett mål för Nilla Fischer att lägga manken till för att lägga under sig, i klubblaget saknades inget för succésäsongen.
– Jag hade som mål att ta en plats i startelvan och vinna titlar, alla målen har uppfyllts.

Så här i backspegeln - hur stor omställning var det egentligen att gå från Linköping till Wolfsburg?
– Den största omställningen var att kommunikationen är mycket mer direkt. Dessutom går vi man mot man när vi spelar fyra mot fyra eller åtta och åtta. Att följa en spelare, det gör vi inte hemma i Sverige, säger Nilla Fischer som blev sitt numera tvärsäkra, omedgörliga försvarsjag igen när hon kommit in i staden och kulturen.

– Det tar ett tag att acklimatisera sig, även fast landet inte är så annorlunda. Därför var nog första tredjedelen inte så bra som jag hade önskat mig, men jag växte in i det sedan. Två tredjedelar av säsongen är jag väldigt nöjd med, både i försvar och anfall. Sen kanske jag kan vara lite hetare när målchanserna väl kommer.

Med Nilla Fischer som en av stöttepelarna är Wolfsburg på god väg mot att skaffa sig kompetensen och vinnarmentaliteten för en längre, framgångsrik era.

Det är få förunnat att slå igenom utomlands men Fischer har lyckats i den inte alltid självklara kombinationen mellan laget och jaget. Samtidigt som alla ska arbeta mot samma mål ska det också finnas utrymme för personlig drivkraft.
– Bara saken i sig, att vara där och spela fotboll är min drivkraft. Jag är alltid hungrig på att bli bättre och prestera på hög nivå, säger Nilla Fischer under landslagssamlingen i Skottland.