Lindahl redo för en svår uppgift mot Färöarna

Mot Skottland rök Sveriges nolla i VM-kvalet. På torsdag väntar en svår målvaktsmatch mot Färöarna. Vi snackade med Hedvig Lindahl om de uteblivna protesterna, att vara på tårna och hur förändringar i backlinjen påverkar målvaktsspelet.
Hedvig Lindahl. Foto: Bildbyrån

En utspark för Sverige blev till en frispark för Skottland och landade i en straff för Kim Little. Och vips hade Sveriges nolla i VM-kvalet flugit all världens väg. Att straffen var rättdömd går inte att argumentera emot, Sofia Jakobssom täckte bollen med händerna. Men hur var det egentligen med frisparken? Efter att undertecknad granskat tv-bilderna syns det tydligt att Lindahl var innanför linjen när hon sköt iväg bollen.
– Jag vet att jag var innanför, men det är klart det var onödigt. Att spela på gränsen var dumt, men jag var innanför - det vill jag säga, säger Hedvig Lindahl när landslaget mellanlandat i Stockholm inför torsdsgens kvalmatch borta mot Färöarna. Lindahl valde, trots att hon visste att domaren tog ett felaktigt beslut, att inte protestera.

– Hur många gånger har det hänt att en domare ändrar sig och tänker "nu när du protesterar så..." - det är bara att gilla läget. Jag visade ganska tydligt att jag var irriterad och insåg att jag var tvungen att tagga ner annars hade jag fått ett gult kort, säger Lindahl som ändock inte är speciellt besviken är att kvalmollan sprack.

– Vad spelar det för roll? Det kanske var lika bra, så slipper ni och vi fokusera på det.

I matchen mot Skottland fick Lindhal göra fler räddningar än tidigare i kvalet. Gissningsvis lär matchbilden inte se likadan ut när laget möter Färöarna på torsdag. Att Lindahl kommer få stå sysslolös större delen av matchen känns inte som en avlägsen gissning.
– Sist vi mötte Färöarna var det Kristin som stod, jag kommer ihåg att hon gjorde en räddning. En frilägesräddning. Om den hade gått in hade vi nog kanske ändock vunnit, men den hade ju inte känts kul, säger Lindahl och utvecklar hur det är att stå i mål mot ett lag som endast skapar ett par chanser under en hel match:
– Det är rätt svårt, man måste hålla fokus hela tiden. Matcherna mot Nordirland och även Bosnien var liknande. De flesta matcherna i kvalet har varit av den karaktären, Färöarna har kanske varit det sämsta laget anfallsmässigt. Men, det är det som är utmaningen; att stå där och vara beredd när de får sin chans - då ska man vara där 100%, det är en del av tjusningen som målvakt.

Men det måste vara roligare att möta ett lag som Skottland som ändå har en del chanser?
– Ja, det är det som är lite lurigt. Jag tänkte på det igår; är man en duktig målvalt vill man göra saker och visa att man är duktig - men det är ju jättedumt, för det innebär ju att laget måste släppa igenom grejer. Så, man får lägga egot åt sidan och vara nöjd att laget gör det bra, förklarar Lindahl.

Under VM-kvalet har backlinjen formerats olika i näst intill varje match. Fyra mittbackar har spelat från start och endast Nilla Fischer har stått kvar medan hennes kollegor bytts ut. Lindahl menar på att en målvakt förändrar sitt spelsätt beroende på vilka som spelar framför dem, åtminstone en liten del av det.
– Man anpassar sig lite efter de man spelar med. Till exempel om man spelar med Fischer i försvaret så vet man att hon tar ett större ansvar i luftdueller, hade vi spelat med en kortare mittback kanske jag hade behövt komma ut på fler bollar. Och om man spelar med Berglund, när det gäller djupledsbollar, så vet jag att hon är sjukt snabb och vinner mycket. Det är bara att man anpassar sig lite och läser in sig ordentligt.

I dagsläget känns risken att Sverige ska missa VM i Kanada väldigt liten. Det krävs att man strular till det mot något av de sämre lagen eller förlorar med tre mål hemma mot Skottland, men Lindhal vill inte ta ut gruppsegern i förskott.
–Det är lätt att fokusera på Skottland, men missar vi i matchen mot Färöarna spelar det ingen roll att vi vann mot Skottland. Vi ska spela de häe matcherna som återstår, vi har krattat i manegen för oss själva men än är vi där, avslutar Lindahl.

Imorgon åker landslaget till Färöarna för att spela match på torsdag. En på pappret redan avgjord match. Allt annat än tre poäng för Sverige vore en skräll av otroligt stora mått. För Lindahl gäller det att vara redo i 90 minuter för att, kanske, avstyra ett par chanser. En uppgift svårare än man kan tro.

Mark 2014-06-17 21:37

"En match i taget."

TureiYtterby 2014-06-18 04:43

Hedvig har verkligen kommit tillbaka efter sin skada och ligger på en hög och stabil nivå, bara önska lycka till