Skyfall i Linköping stoppade matchen

Matchen på Linköping Arena bröts efter 38 minuter sedan himlen öppnat sig och regnet gjort planen ospelbar. Ställningen var redan 3-0 till Linköpings FC mot Jitex. Matchen återupptogs efter c:a en timmes uppehåll. Regn och blixtar stoppade inte Linköpings FC från att ta årets största seger med 6-0.

Trots den långa pausen på grund av skyfall och åska lyckades Linköpings FC hålla fokus.
Ett topp tippat LFC och jumbon Jitex stod uppradade på Linköping Arena. Ett hemmalag som vid matchstart stod som fyra i tabellen med 15 poäng mot Jitex noll.
Jitex började matchen väldigt kompakt med en elva som samlade ihop sig tight på mitten. Kanterna var helt öppna för Linköping att bygga upp ett spel, men man valde istället att lugnt kontrollera bollinnehavet. LFC som förde spelet och höll ett lågt bolltempo de första 13 minuterna vilket gav matchen en ganska seg start. Inte förrän i den fjortonde spelminuten kom Linköping till ett farligt läge då nummer fjorton, Fridolina Rolfö, satte bollen bredvid Jitex målvakt, Jennifer Falk. Bollen rullade in i nät efter en efter ett ganska svagt ingripande.


Matchen fortsatte därefter med ett hemmalag som ökade tempot och ett Jitex som gjorde allt för att försvara sig. I den 21:a minuten var Fridolina där igen med en perfekt instickare mellan Jitex-försvarare. Pernille Harder satte därefter bollen snyggt i mål till 2-0
Linköping fortsatte att hålla pressen mot mål och i den 24:e minuten snurrade nummer nio, Stina Blackstenius, upp försvaret ordentligt och satte ett farligt skott mot mål som tog i ribban.
I den 35:e matchminuten började regnet att ösa ner på planen. Samtidigt blev Fridolina Rolfö nedtacklad precis utanför straffområdet vilket ledde till ett farligt frisparksläge för Linköping. Pernille Harder tog frisparken som blev ett farligt skott mot mål. Jitex målvakt, Jennifer Falk, räddade frisparken men släppte en retur som blev till ett nytt skott, som hon på nytt räddade.
I matchminuten därefter satte Linköpings nummer tio, Emma Lennartsson, 3-0 samtidigt som regnet övergick till hagel.
Domaren blåste igång matchen igen men fick snabbt använda pipan på nytt då en blixt slog över himlen precis ovanför planen. Regnet öste ner för fullt och spelarna fick lämna planen. Efter ett tag var planen helt blötlagt och långsidorna fyllda med vatten. På vissa delar började konstgräset att ge efter.

Efter en paus på över en timme valde domaren att sätta igång matchen igen. I den 47:e minuten blev Linköping tilldömt en straff. Den sköt Pernille Harder i mål vilket resulterade i en 4-0-ledning till Linköping.
I den 75:e minuten ökade inhopparen Venera Rexhi till 5-0 för Linköping.

Trots några tappra försök till skott på mål av Jitex Anna Hjälmkvist fortsatte hemmalaget att hålla i taktpinnen. På grund av det långa avbrottet och att Linköping var klassen bättre var det inte konstigt att matchen då och då blev avslagen.
I den 89:e minuten fastställde Stina Blackstenius slutresultatet till 6-0 för Linköping som vann välförtjänt matchen mot ett Jitex som står kvar på deras noll poäng i tabellen.

Det är oroväckande hur ett miljonprojekt som Linköping Arena kan ha ett så stort problem med ett regnoväder. Planens kanter blev snabbt översvämmade och problematiken kvarstod även fast regnet avtog. Detta är något som inte borde få uppstå om planen i framtiden ska kunna hålla en hög kvalité. Frågan som ställs är: blir det någon åtgärd av planen efter detta?

Text: Rebecca Candevi