12 spelare i 11+ ska lyfta Sverige

Sverige har, på fem försök, inte lyckats bärga en medalj i de olympiska spelen. Det vill SOK och landslagsledningen ändra på genom projektet 11+. Men vad innebär projektet för de inblandade spelarna, hur insatta är klubbarna och varför finns exempelvis Kosovare Asllani inte med? Vi försökte reda ut det och tog ett snack med de svenska förbundskaptenerna.
Pia Sundhage och Lilie Persson. Foto: Bildbyrån

Landslaget har fått stöd från SOK tidigare. Men detta stöd skiljer sig från de tidigare. Pia Sundhage berättar om projektet som nu ligger på individnivå istället för kollektivt, som det gjort tidigare.
– Tidigare har fotbollen som lagsport fått stöttning ifrån Svenska Olympiska kommittén (SOK). Nu får vi för första gången möjlighet att istället få stöttning för ett visst antal spelare. Så de spelare som idag är uttagna kan vi säga får samma stöttning ifrån SOK som t.ex. Charlotte Kalla får, säger Sundhage till damfotboll.com.

Tolv spelare finns med i SOK:s nya projekt 11+. Landslaget har även tidigare fått stöd från SOK och ses ofta som en medaljkandidat när den olympiska elden tänd som världens blickar vänds mot sommarspelen. Men man har aldrig nått ända fram. I OS för två år sedan åkte Sverige ut i kvartsfinalerna. Närmast en medalj var man 2004, när man föll i bronsmatchen mot Tyskland.

Nu ska det alltså bli ändring på den medaljlösa sviten.
– Målet är att ta medalj i OS. Vi har inte tagit medalj i OS, och då måste man göra något annorlunda för att lyckas. Gör man samma sak hela tiden så får man också samma resultat, säger Lilie Persson, en av de ansvariga för projektet 11+ och assisterande tränare för landslaget.

Det är landslagsledningen som satt upp riktlinjer för projektet, valt ut spelare och då även valt bort spelare. Projektet innehåller namn som Lina Hurtig och Marija Banusic, som anses vara två av Sveriges största talanger. Men andra spelare, så som Antonia Göransson, Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani har valts bort - trots att de faller inom åldersramen 19 - 26 år.
– De spelare som du nämner ser vi redan som etablerade landslagsspelare, de har varit med så pass mycket att vi väljer att ge stödet till andra, svarar Persson.

Tidigare har klubbarna varit motsträviga när det kommit till utökad träningsmängd med landslaget och vi såg i våras en protest som ledde till en bojkott av ett landslagsläger. Våra funderingar är hur det här projektet mottagits ute i klubbarna.
– Mycket bra för det är meningen att spelarna som ju själva skriver kontrakt med SOK kommer att samlas på dagar som inte ligger i det internationella fönstret. Spelarna kommer att få skräddarsydda program efter sitt behov. Någon behöver köra med fysik andra behöver hjälp med den mentala biten. Det är ingen liten stötteapparat som spelarna får till sitt förfogande och tanken är att på sikt få ett par av dessa spelare att bli världsspelare i rang med Lotta Schelin och vilken klubb har inte nytta av en sådan spelare, säger Sundhage.

Ett annat frågetecken som dykt upp är hur pass insatta klubbarna är i detta projekt? En del tränare tycks inte ha fått någon information alls om vad det innebär att deras spelare ingår i 11+. Lilie Persson uttrycker en förvåning når vi påpekar detta.
– Vi har haft en bra diskussion med EFD under arbetets gång. Dessutom har vi skickat ut pressmeddelanden och pratat med tränare eller klubbchefer, så det här borde inte komma som en överraskning för någon, säger Persson och fortsätter:
– Jag tror inte det kommer bli några problem. Vi vill vara varandras framgång.

Varje spelare i projektet beräknas få stöd, hjälp och coaching värd en miljon kronor om året. Detta ska förhoppningsvis ge oss en fler svenska världsspelare, och en OS-medalj 2016. Men mycket av ansvaret ligger på spelaren själv.
Om klubben kallar när spelarna har en samling med SOK, kan man välja då?
– Alla har ett val och i det här fallet är det spelarna som ställs inför valet att bryta kontraktet med SOK eller följa det. Du kan alltså inte skylla på någon annan här utan du måste själv ta ansvar, säger Pia som hoppas att detta är rätt väg att gå för få fram fler världsspelare och som förhoppningsvis ska resultera i en svensk medalj i Rio-OS 2016.