Spänningen tätnar i toppen av Elitettan

Låt oss titta närmare på toppstriden i Elitettan. Mallbacken, Hammarby, Sunnanå och Kvarnsveden slåss om två platser i nästa års Damallsvenska. Där bakom lurar Djurgården som en outsider. Allt kan hända i landets näst högsta serie.

Mallbackens försprång nästan uppkäkat
De tidigare suveräna serieledarna Mallbacken är fortfarande serieledare i Elitettan, men inte lika överlägset. Formen har svikit laget och nu har man bara tre poängs försprång till jagande Hammarby, sex poäng till godo på Kvarnsveden som befinner sig under strecket. Mallbacken inledde säsongen i ett övertygande tempo och rann ifrån utmanarna tidigt. Tio segrar på de första tio matcherna imponerade på många, men sedan dess har poängskörden gått sämre, faktum är att Mallbacken bara tagit fem poäng på de fem senaste matcherna i serien och har inkasserat två storförluster mot Djurgården och Hammarby. Senaste förlusten, 5-0 borta mot Hammarby, gör att toppstriden tajtar till sig och att lagen bakom på allvar kan utmana om seriesegern.

Hammarby har fått upp tempot
Närmast bakom Mallbacken finns just Hammarby. Hammarby inledde årets Elitetta med tre segrar på tre matcher. Sedan kom derbyt mot Djurgården, säsongens första oavgjorda match och man tappade rytmen en aning. På de efterföljande tio årmatcherna lyckades Hammarby bara skrapa ihop fyra trepoängare. Efter sommaruppehållet har Stockholmslaget fått upp tempot igen. Man har tagit tre klara segrar på tre matcher, där vinsten mot Mallbacken sticker ut mest. Dessutom har man förstärkt laget med förra Linköpings- och Sundsvallsmålvakten Lina Ringshamre. Om drygt två veckor väntar höstens tuffaste bortamatch för Hammarby då man åker till Kvarnsveden. Ska man spela allsvensk fotboll nästa säsong är ett bra resultat där nästan ett måste.

Målsnåla Kvarnsveden tar poäng mot övriga topplag
Kvarnsveden har lurat i toppen under hela året. Just nu är man bara två poäng bakom Hammarby som innehar den andra damallsvenska platsen i tabellen. Kvarnsveden är det lag i toppen som gjort minst antal mål, men man har också släppt in blott 15 mål på 17 matcher. Kvarnsveden har bjudit på många tajta matcher under året, få storsegrar men man har inte heller fallit igenom som de övriga topplagen. En enda gång under säsongen har man förlorat med mer än uddamålet, det var något överraskande borta mot Hovås Billdal i slutet av juni. Kvarnsveden var för övrigt laget som bröt Mallbackens suveräna segersvit, i mitten av juni slog man dem på hemmaplan med 1-0. Kvarnsveden är det lag som plockat flest poäng i mötena med övriga topplag. Man har besegrat Sunnanå borta, spelat lika mot Hammarby på hemmaplan och slagit Mallbacken i vårmötet. Det återstår att se om laget kan fortsätta gå segrande ur de viktiga toppmatcherna – lyckas man med det kan det bära långt, kanske ända till landets högsta serie.

Svajigt Sunnanå ännu med i jakten
Sunnanå befann sig, precis som Mallbacken, i Damallsvenskan under 2013. Den gången gick det inte Skellefteålagets väg och man slutade sist i serien. Planen har varit att laget bara ska ner i Elitettan och vända för att 2015 vara tillbaka där man hör hemma – i Damallsvenskan. Man fick behålla viktiga nyckelspelare så som Carina Holmberg och Sussie Nilsson och under sommaren har Madeleine Edlund anslutit från Tyresö. Ändå är det Sunnanå som jagar istället för att jagas. I skrivande stund befinner sig laget fyra poäng från andraplatsen i tabellen, efter att man bara lyckats skramla ihop sex poäng på de fem senaste matcherna. Hemmaförlusten mot LB07 förvånade många. Men än finns det tid att klättra uppåt. Man har kvar att möta alla de tre lag som ligger före i tabellen, således har Sunnanå fortfarande allt i egna händer, eller vid egna fötter om man så vill.

Djurgården outsider med skytteligaledare
Sist men inte minst vill vi flagga för en outsider. Tittar vi på tabellen i Elitettan ser vi att det är väldigt tajt i mitten. Faktum är att Sirius, som just nu återfinns på en åttondeplats i tabellen, endast är nio poäng från andraplatsen i Elitettan. Mycket kan hända och mer otippade lag som Hovås Billdal och LB07 har faktiskt fortfarande en chans på någon av de platserna som ger en biljett till Damallsvenskan, i alla fall i teorin. Men ett lag som ser ut att kunna ställa till det för topplagen är Djurgården. Djurgården har blandat och gett under året. Man har gjort kanonmatcher mot topplag bara för att i nästa ögonblick falla igenom mot ett, på pappret, sämre motstånd. Men än har Djurgården inte gett upp de damallsvenska tankarna, i alla fall om man ska tro lagets skyttedrottning Mia Jalkerud. Jalkerud och Djurgården har öst in mål såhär långt. Djurgården har gjort flest mål i Elitettan och Jalkerud, femton mål, leder skytteligan. Jalkerud utmanas i skytteligatoppen av två klubbkamrater. Madeleine Stegius, tolv mål, och Alexandra Höglund, elva mål. Övriga som blandar sig i skytteligastriden är LB07:s Michaela Johnsson och Mallbackens Mimmi Larsson.
Djurgården har sex poäng upp till lokalkonkurenterna Hammarby i toppstriden. Om man klarar av att plocka in det återstår att se.

Mallbacken, Hammarby, Kvarnsveden, Sunnanå och kanske även Djurgården slåss om två platser i nästa års Damallsvenska. Det är en fajt som lär leva hela hösten och en uppgörelse vi följer med stort intresse. Helt klart är att två lag kommer att jubla högt när säsongens sista match är spelad, och att en tredjeplats inte ger så mycket mer än en fjäder i hatten.