EFD i nytt samarbete om TV-avtal

När det nuvarande avtalet för tevesändning av fotbollsmatcher i Sverige löper ut och 2016 står för dörren är det ett nytt medielandskap som öppnar sig. Elitföreningen Dam (EFD) har ingått ett samarbete med det internationella agent-och konsultbolaget Spring Media.

- Utgångspunkten är att samtliga 132 matcher per säsong produceras och sänds live av en eller flera partners, förklarar EFDs generalsekreterare Linda Wijkström.
- Det gäller matchklipp. höjdpunkter, spelarprofiler etc.

Det har hänt mycket i vanorna att se TV sedan 2011 när det nuvarande avtalet skrevs. Då var en TV-apparat i hemmet där man såg den match som visades. Nu talas det om olika internetbaserade plattformar för att kunna välja mellan matcher att ladda hem eller se dem live via appar i smartphone.

- Vi ser fram emot att utveckla vårt samarbete med EFD och Damallsvenskan och tillsammans och i nära samarbete med intresserade mediebolag förädla och utveckla sändningsrättigheterna, säger Hans Svelander, partner Spring Media.

Linda Wijkström understryker att EFD äger sändningsrättigheterna och att man inte sålt dessa, men att en ekonomisk uppgörelse givetvis ska vara till fördel för EFD.

Vissa tekniska krav kommer att ställas på Damallsvenskans föreningar för att det hela ska fungera, allt med syftet att göra matcherna mera tillgängliga för en större publik.

Många har reagerat över att TV4 lagt över Damallsvenskans matcher i en betalkanal, vilket har gjort att antalet tittare minskat.