Sverige ska tänka tålamod mot Bosnien-Hercegovina

Ett ord återkommer gång på gång i snacket när Sverige möter dunderdefensivt motstånd i VM-kvalet. Lilie Persson slänger in det inför mötet med Bosnien-Hercegovina och damfotboll.com hakar på med följdfrågor.
Lilie Persson, assisterande förbundskapten. FOTO: Anders Henrikson

– Vi har pratat om tålamod. Vi måste vara noggranna och hålla oss till det vi bestämmer, det är lätt att bli frustrerad om man inte gör mål i början, säger hon.

Den assisterande förbundskaptenen var en av få som både såg och minns händelserna i Zenica förra hösten. Ingen TV-sändning, inte mycket till match men statistiken finns kvar.
Sverige hade 27-2 i avslut men gjorde bara ett mål, på straff, och skapade få målchanser för att understryka sitt stora övertag.
Med andra ord, blågult hade kort stubin och ont om tålamod.
– Även om vi hade 27 avslut ska de av vara sådan dignitet att de är en målchans och det var de inte. Då är det lätt att bli frustrerad, göra någonting som vi inte kommit överens om. Jag menar inte att använda sin speluppfattning och bryta mönster, men då vi jobbar inte efter de linjer vi tränat på.

Vad är då bra tålamod mot ett lag som backar hem?
Lilie Persson ger exempel:
– Att jag som ytterback har tålamodet att fylla på för att ta mig till en inläggsituation, När jag följt med två, tre gånger, att jag också gör det för fjärde och femte gången.

– Att jag som forward som ska löpa på inlägget, att jag fortsätter löpa även om jag gjort det fyra gånger utan att få nudda bollen. Det är tålamod, säger hon.

Och annars är det tempo, tempo, tempo som gäller?
– Vi ska så klart dra nytta av att vi har heltidsanställda spelare som inte gör något annat än att spela fotboll, dra nytta av vår fysiska överlägsenhet, säger Lilie Persson och pekar på ytterligare en detalj.

– Vad som sitter i hjärtat kan överlista alla de grejerna.

Bosniska framsteg i kvalet
Bosnien-Hercegovinas nio poäng på åtta kvalmatcher handlar om uppblommande fotbollskvaliteter men också om inställning och vilja.
– De lyckades ju väl mot oss med den strategin senast. Om man tittar på deras facit de senaste matcherna släpper de in ganska få mål. De lär komma hit med den stoltheten.

Slutsatsen att bussen kommer att parkera framför Gamla Ullevis straffområde är lättfunnen i förhandsfunderingarna. Sverige kan bara gilla läget på lördagseftermiddagen.
– Var och en får välja sin taktik, som fotbollsälskare vill man alltid se öppen, sprudlande fotboll men de ska också tänka på hur de behåller poängen de har från matchstart, säger Lilie Persson och understryker än en gång tålamodets betydelse.

– I en av deras matcher mot Skottland tog de ledningen, det dröjde till 63:e minuten (1-3 till slut, journ. anm.) innan Skottland kvitterade.

The Observer 2014-09-13 14:34

Hmmm, ja - tålamod är ett ord som förekommer rätt ofta. Visst kan det vara bra, men nog främst mot betydligt BÄTTRE motståndare.

Nej, man ska inte ha tålamod mot ett lag som Bosnien-H - man ska gå ut och "köra över dem"! Det innebär inte att spelarna inte kan följa sin "game plan".....

Ni ska inte alls ha tålamod, möjligen mod. Med tålamod blir det inte 5 eller 10 -0, då blir det som förra matchen mot dem - en skakig uddamålsseger.

Är det TÅLAMOD Tyskland och USA pratar om inför en liknande match - tveksamt minst sagt!

Så - problemet är inte brist på tålamod - utan möjligen brist på att TÅLA (våga) MOD!