Rosengård mästare efter vändningen i Göteborg

Guldfirande och succéinhopp, ett tappert Göteborg och ett vinnande FC Rosengård. Torsdagens seriefinal i Damallsvenskan innehöll det mesta, men bara en vinnare. FC Rosengård slog Kopparbergs/Göteborg med 3-2 och har säkrat SM-guldet även i praktiken.
Jodå, guldhattarna fanns i bagaget och cider har man i Kopparbergs/Göteborg. FOTO: Daniel Stiller, Bildbyrån.

Matchen var viktig för båda lagen. Kopparbergs/Göteborg kunde vid seger skapa ett försprång i jakten på Champions League-platsen. Rosengård skulle få guldfira om den nådde minst oavgjort.
Och det blev FC Rosengård som drog det längsta strået, men det gick knappast smärtfritt och man hade vissa problem.


Framför att ställde Lieke Martens till problem för guldjagande bortalaget. 1-0 redan i tredje minuten och 2-1 i den 21:a Hennes två mål i den första halvleken gjorde att Kopparbergs/Göteborg gick till halvtidsvilan med en 2-1-ledning och Kopparbergs/Göteborg aggressiva försvarsspel hade gett väldigt få ytor till spelare som Marta, Ramona Bachmann och Therese Sjögran.
Anja Mittag kvitterade till 1-1 med ett volleyskott efter en kvart på framspelning från Kirsten van de Ven.
FC Rosengård skulle vända på steken, men först när trotjänaren Sjögran fått lämna planen. Hennes inhoppare Nathalie Persson spelade en avgörande roll när FC Rosengård vände underläge 2-1 till vinst med 2-3.
Först spelade Persson fram Marta till kvitteringsmålet. Och bara minuter senare kunde 17-åringen servera Anja Mittag till 2-3.

Efter det kunde Rosengård korka upp champagnen och fira sitt fjärde SM-guld på fem år. För Kopparbergs/Göteborg gav matchen en bitter eftersmak. Laget kämpade hela matchen och var under större delar av tillställningen bättre än FC Rosengård, ändå fick man lämna matchen poänglöst.
− Jag är stolt över laget, och det är skithäftigt att "Natta" kommer in och avgör hela skiten. Vi har den bästa truppen och det jämnaste laget, säger Therese Sjögran till TV4 sport efter matchen.

The Observer 2014-09-26 00:21

Det är väl ett kriterium för ett mästarlag - att vinna trots att man spelmässigt inte är på topp. Så grattis till Rosengård och hoppas att avbetalningsplanen fungerar!

Och möjligen också grattis till allsvenskan då resultatet innebar att det i alla fall finns något av intresse kvar = kampen om andraplatsen: KIF snubblade på Piteå och LFC snubblade på KDFF, därtill möts KIF och GBG snart.

Det hävdas nu att FCR är för överlägsna. Mja, möjligen om man plaskar i den svenska dammen, men i mer öppet vatten typ Europa blir FCR en mindre "fisk".

Nu handlar det naturligtvis inte bara om pengar, men den som lättar på lädret och knuffar in cirkus 5 miljoner till i GBG eller det dubbla i LFC eller KIF bidrar nog till att vässa konkurrensen för FCR! Minns att LFC slog FCR två gånger under säsongen och KIF slog i sin tur LFC två gånger.....

Lenn 2014-09-27 12:27

Ja det är bara att gratulera FC R till svenska mästare titeln. Det är stort och välförtjänt. Ett stort GRATTIS med en utmärkt trupp som Ramona-Marta-Anja-Therese m.fl.