Sunnanå på topp mot Älta

Sunnanå vann klart mot Älta med 4–1 (3–0). Tränare Martti Tikkanen i Sunnanå var nöjd och konstaterade att lagets första halvlek var en av de bästa som laget gjort under säsongen. Vilket 228 åskådare nog kan instämma i.
Christine Tjärnlund i Sunnanå gjorde ett mål i matchen här hinner Ältas målvakt Cajsa Andersson rädda. I Christeine har Sunnanå hittat en spelare som kommer att göra avtryck på det nationella planet – om Christine fortsätter att utvecklas som hon hittills har gjort. FOTO: Ola Theander

Sunnanå drog igång i högt tempo och ägde spelet fullständigt i första halvlek. Det ena anfallet följde på det andra och i 17:e minuten sköt Matilda Rosqvist från utkanten av straffområdet 1–0. Christine Tjärnlund ökade på till 2–0 i 33:e minuten och fem minuter senare var det dags igen när Annina Wede fick in bollen och därmed gjorde 3–0-

– Vi blev fullständigt överkörda av Sunnanå i första halvleken och vi får vara glada över att det bara blev tre mål i baken, säger Älta IFs tränare Omid Sulefani.

Han erkänner att tjejerna fick en ordentlig utskällning i halvlek och det Omid var missnöjd med var inställningen och attityden.

Det gav resultat. För i andra halvlek var lagen som förbytta. Älta visade attityd, hade högre press och mycket boll samt var tuffare i närkamperna. Sunnanå däremot uppträdde stressat och lurade nog sig själva med 3–0-ledningentill att ta det lugnare i andra halvlek.

– Men man behöver inte ta det så lugnt att man slutar spela fotboll, kommenterar Martti Tikkanen.

I 25 minuter under andra halvlek var det Älta som dominerade helt och hållet. Chanserna avlöste varandra. Men då och då stack Sunnanå upp i kontringar och det vid en sådan som Annina Wede kom loss på vänsterkanten och serverade ett fint inlägg till inhoppade Elin Ellman, som inte gjorde något misstag i 78:e minuten och ökade på ledningen till 4–0.

Älta gav sig dock inte och i 85:e minuten kunde Thordis Hrönn Sigfusdottir reducera till 4–1.

– Nu är det klart att vi spelar kvar i Elitettan nästa år, konstaterade Omid Sulefani. Umeå Södra ligger under strecket och har sex poäng och 31 mål upp till oss med två matcher kvar.
– Nu ska vi börja bygga ett lag som ska vara topp-5 nästa säsong.

Sunnanå blir också kvar i Elitettan nästa säsong.
– Det är vad vi har satsat på, säger Martti Tikkanen.
- Vi har aldrig själva i klubben sagt att vi ska gå upp i Damallsvenskan i år. Målsättningen har varit att vara ett topplag och den målsättningen har vi nått upp till.
Vi siktar också på att utveckla laget för att kunna göra en fin säsong nästa år.

Text: Ola Theander