Sirius-seger över Älta efter äkta hattrick

Sirius Caroline Lundberg vände med ett äkta hattrick Ältas tvåmålsledning till underläge på sex minuter. Med dagens fjärde Siriusmål fastställde Jenny Jansson resultatet till 4 – 2 till Sirius i säsongens sista hemmamatch i Elitettan.

En halvtimme före matchen gick himlen sönder och regnet började ösa ner över Studenternas. Det var dock inget som lade sordin på spelarna. Tvärtom, matchklockan hade bara hunnit ticka fram till minut sex när gästernas Madicken Stigberg duttade in första målet vid en rörig situation i straffområdet. Bara minuter senare kom Sirius i en snabb omställning där Aisha Faiqi fick öppet läge mot målet, tyvärr halkade hon på det regnhala gräset och missade skottet.

Istället skulle det bli Älta som fick protokollföra även det andra målet för dagen, återigen vid en rörig situation framför Lina Lundqvist i Sirius mål. Där och då kunde Sirius varit ett slaget lag men de hade andra planer för dagen. I synnerhet Caroline Lundberg som bara två minuter efter Ältas andra mål laddade kanonen och fick på ett stenhårt skott som fräste in vid Cajsa Anderssons bortre stolpe.

Bara minuten senare dök hon upp från intet och nickade in Sirius andra mål, tillika kvittering, och matchen var åter utjämnad. Men Caroline var inte nöjd med det utan såg några minuter senare till att fullborda ett äkta hat trick och samtidigt skicka upp Sirius i ledning.

Därefter kom målfesten av sig även om det inte saknades chanser. En halvtimme in i matchen kom en Siriusspelare helt fri framför målet men en Älta-back petade bort bollen på mållinjen. Strax efter var det Ältas tur när en spelare kom fri med Lina Lundqvist efter snyggt väggande. Lina visade sig ha teleskopben och fick håll på bollen i sista sekund. Och på det viset fortsatte det.
En välspelad och chansrik första halvlek där båda lagen ville framåt.

När den andra halvleken drog igång bet sig ett aggressivt Sirius fast på Ältas planhalva och radade upp ett gäng med farligheter. Först efter sex minuter kom Älta upp i ett tillfälligt anfall där Lina Lundqvist tvingades gå till jobbet en kort stund innan Sirius tog tillbaka kommandot igen.

Det blev på något sätt signumet för den större delen av den andra halvleken. Sirius hade kontroll över matchen och skapade möjligheter men Älta var på intet sätt avväpnade utan kom med jämna mellanrum upp på omställningar. Avsluten fick de ta på långt avstånd och vållade därmed inte Lina Lundqvist i hemmamålet några större bekymmer.

Lagom till andra kom igång slutade det också regna. Den lyckan var dock kortvarig för den sista kvarten började det regna all mer igen. Den tunga och hala planen tog ut sin rätt i spelarnas ben och i synnerhet Älta fick det allt tyngre att stå emot Sirius höga press. Med knappt tio minuter kvar av matchen blev det också utdelning på pressen när Amanda Johansson med en smörpassning öppnade en autostrada åt Jenny Jansson som kunde springa in 4 – 2.

Älta var ett slaget lag och resten av matchen blev en formsak och även om Älta tilläts komma högre upp en bit in på övertiden var det aldrig någon fara för hemmasegern.

IK Sirius Dam – Älta IF 4 – 2 (3 – 2)
Sirius mål: Caroline Lundberg (18, 19, 24), Jenny Jansson (82)

Ältas mål: 0 – 1 Madicken Stigberg (6), Elin Wiklander (16)

Text: Mats Karlström