Uppstart för blågul VM-satsning i Örebro

VM har fått fasta datum i den svenska landslagskalendern. Sju månader innan det brakar loss i Kanada spelar Sverige träningsmatch mot en av de svåraste motståndarna man kan tänka sig - i ett mästerskap.
Nilla Fischer tar plats för nationalsång och match i Örebro. FOTO: Bildbyrån.

– Tyskland är alltid Tyskland, ett av världens bästa lag, säger Nilla Fischer.

Mästerskapsfacit är otvetydigt och förknippat med många nedslående minnen under 2000-talet.

När Sverige tagit sig hela vägen till medaljmatch har Tyskland ändå haft trumf på hand, som i VM-finalen 2003 och bronsmatchen i OS året senare.

I utslagningsmatcher på vägen fram har det mäktiga fotbollslandet också nekat blågult avancemang ett par gånger, OS-kvartsfinalen i Beijing och allra starkast på näthinnan, semifinalen på Gamla Ullevi förra sommaren.

Bittert att tänka tillbaka på, men fokus ligger inte där när Sverige tar första steget i VM-förberedelserna.

Varför Sverige har problem med mästerskapskoden är inget man knäcker en oktoberkväll i Örebro.
– Vi har inte pratat om historiken speciellt. Styrkeförhållandena har varit samma under min tid i landslaget, det är två lag som har respekt för varandra och känner varandra väl. De jobbar hårt och har en stark fotbollskultur, säger Nilla Fischer.

Onsdagens träningsmatch är vad den är. Blågult gick igenom kvalet med obruten segerrad, årets möten med numera VM-klara länder har slutat med en seger (USA) och tre förluster (Frankrike, Japan, England). Nilla Fischer är klar över förutsättningarna i årets sista hemmalandskamp.
– Det är alltid kul att vinna men vi spelar inte om poäng, säger hon.

Men kanske om respekt?
– Ja, men det kan man också få på andra sätt. Vi går för vinst, ju fler vinster desto bättre för självförtroendet.

Vill utveckla passningsspelet
Fischer är ett aktat namn, även i Tyskland sedan hon nappade på storsatsande Wolfsburgs kontraktförslag förra sommaren. Ligatitel och CL-pokal på meritlistan under första säsongen. I landslaget är hon mittback, helt och fullt i sinnet med klara utvecklingsmål.
– Jag vill bli ännu bättre i det defensiva spelet, kan fortfarande bli bättre i positionsspelet. Sen får jag jobba med andra delar, utmana mer. Passningarna från mittback till ytterback sitter och jag är bra på det långa spelet men att hitta passningar genom motståndarens mittfält behövs också, säger hon och fortsätter:

– Det är alltid bra att kunna spela på olika sätt, hitta forwards med ett spel på fötterna snarare än i maghöjd.

Hur ska ni spela mot Tyskland?
– Gå in med bra attityd, de har också ett lag som kan spela på olika sätt. Sätter de hög press måste vi behålla kylan, annars handlar det om att använda enkla alternativ, utnyttja vår snabbhet och utnyttja Seger.

Nilla Fischer gjorde succé när hon bytte landslagsposition ifjor, nu hyllar hon istället årets namn under förändring - Caroline Seger i ”ettarollen” på mittfältet.
– Jag tycker att hon gör det oerhört bra, senast mot Skottland fanns hon i rätt position både offensivt och defensivt och vann oerhört många andrabollar. Fortsätter det så här kommer hon att dominera, det är bra för henne och bra för oss, säger Fischer.

Onsdag 18.00 Sverige - Tyskland
Matchen sänds direkt i TV12

Tio senaste mötena mellan Sverige och Tyskland:
2013-07-24 EM-semifinal 0-1
2012-03-05 Algarve Cup 0-4
2011-10-26 Träningsm. 0-1
2009-03-09 Algarve Cup 3-2
2008-08-15 OS-kvart. 0-2 eft. förl.
2008-03-10 Algarve Cup 0-2
2006-03-11 Algarve Cup 0-3
2005-03-09 Algarve Cup 1-2
2004-08-26 OS-bronsm. 0-1
2003-10-12 VM-final 1-2 eft. förl. (golden goal)