Pia Sundhage om försvarsspelet: ”Liten förbättring som måste bli större”

Förbundskaptenen gillade mycket av det hon såg i inomhusmatchen. Men inte det som pågick under första kvarten. Då var Finland det mest inspirerade laget, närmare målet med snabba spelvändningar.

– De får halvchanser, vi är helt enkelt inte tillräckligt uppmärksamma. Det påminner lite grann om Norge (landskampen i januari) där vi släpper in två mål. Antingen får vi ställa dem offside, ta snabbare beslut eller ta djup lite tidigare, sade Pia Sundhage.

Sedan aviserade hon ytterligare fokus just den ytan bakom backlinjen framöver.
– Det var en liten förbättring från Norge till Finland, men det måste bli en ännu större förbättring från Finland till Algarve. Många lag kommer naturligtvis försöka spela bakom vår backlinje.

Det finns saker att fundera över i försvaret. I anfallen löste sig det mesta med tre mål, fart och fläkt i satsningarna.
– Passningsspelet är stundtals riktigt bra, många spelare är involverade. Det kommer bli ännu bättre om vi har lite mer precision i våra inlägg. Men vi tar oss runt, inte bara med en lång passning utan med kombinationer.

Ett av alla byten i matchen var målvaktsrockaden efter paus. Carola Söberg som varit förstakeeper under senhösten och vintern fick kliva av till förmån för Hilda Carlén.

Carlén var alert under 45 minuter i sin allra första landskamp, utrusningarna och rösten visade en målvakt med pondus trots premiärnerverna.
– Bytet var mer eller mindre bestämt, vi hade pratat om det. Jag tycker Carlén gör några riktigt bra saker vid djupledslöpningar från finsk sida. Hon kliver ut och klappar till, det var kul att sade Pia Sundhage.