Pia tror på trion som gör come-back

Algarve Cup är en turnering som i många år fungerat som en rejäl kraftmätning inom damfotbollen. Sverige kommer att gå fyra tuffa matcher i Portugal och i eftermiddags presenterade Pia Sundhage truppen som, plus minus några namn, kan vara den trupp som gräver guld i Kanada till sommaren.
Pia Sundhage har presenterat truppen till Algarve Cup.
FOTO: Anders Henrikson

Sverige åker till turneringen i Portugal med 23 spelare. Full trupp alltså. Frågorna om detta är det närmsta VM-truppen vi kommer i dagsläget är självklara:
Är det här VM-truppen, plus, minus några namn?
- Ja, plus, minus några namn. Men damallsvenskan har ju inte ens börjat än. Tänk om det händer något spännande? Det vore ju roligt! Jag är lite ledsen över att Lina Hurtig tvingats opereras nu, det blir svårt för henne att ha en chans. Om det tar tre månader att komma tillbaka är det näst intill omöjligt, men det kan ju ta kortare tid. Det hade varit intressant att se henne konkurrera, svarar Pia Sundhage på damfotboll.coms fråga.

Att målvakten Hedvig Lindahl är tillbaka var det stora glädjeämnet i den trupp som Pia Sundhage och Lilie Persson under onsdagseftermiddagen presenterade inför Algarve Cup. Lindahl har varit Sveriges förstamålvakt i de två senaste VM-slutspelen men dragit med en skada. Under hösten och vintern har den förra Kristianstads-spelaren ägnat åt rehab. Nu förstärker hon den engelska Champions League-klubben Chelsea.
– Hedvig är tillbaka och nu är hon i fullt ös. Jag träffade hennes tränare när jag var över och titta på England – USA, och hon var näst intill lyrisk. Det känns gott för oss som står på den svenska sidan. Hon är tillbaka och hur mycket hon får spela återstår att se, säger Pia Sundhage under onsdagens pressträff.

En annan spelare som gör comeback i landslagssammanhang efter en tids frånvaro är Vittsjös Antionia Göransson. Hon har inte funnits med i landslaget sedan man mötte England i augusti 2014. I somras bytte Göransson Turbine Potsdam mot damallsvenska Vittsjö GIK.
– Jag hade ett samtal med hennes tränare och det var härligt. She is back in town! Antonia är tillbaka i gammalt slag och det är bara att tuta och köra. Jag har vid något tillfälle sagt att det svenska damlandslaget saknar en dribbler, som slår sin spelare i tid och otid – det kanske Göransson kan göra i Algarve Cup, kommenterar Sundhage sin uttagning.

En tredje spelare lyfte Sundhage upp extra på dagens pressträff. Linköpings Fridolina Rolfö,var uttagen att starta landskampen mot Norge, men fick lämna återbud efter en skada. Samma skada höll henne borta från truppen mot Finland senast. Men nu ska alltså talangen och anfallaren vara hel och redo.
– Fridolina är pigg och frisk. Hon har haft lite otur, men nu har vi stor förväntan att få se hennes vänsterfot på topp.

I Algarve Cup 2015 ställs Sverige mot Europa-mästarlaget Tyskland, Martas Brasilien och det lag som Pia Sundhage under 2007 var assisterande förbundskapten för, nämligen Kina. Vistelsen avslutas med en placeringsmatch, där motståndet, av naturliga skäl blir klart först efter att alla lagen spelat sina tre matcher. Landslagsledningen räknar med fyra bra matcher i förberedelsen inför årets stora turnering, VM i Kanada.
– Algarve Cup är något unikt. Världsnationerna är där, och vi har chansen att spela bra matcher men även se en del matcher. Vi får möta Tyskland, det är alldeles utmärkt. Sen är det Brasilien med många en mot en-situationer och Marta till exempel. Plus ett tekniskt lag som Kina. Det blir tre olika slags matcher, och det är bra för oss när vi går igenom taktiska saker.
– Tufft motstånd, och väldigt spännande motstånd. Vi hoppas på fyra riktigt bra fotbollsmatcher där vi får känna att vi är på väg mot VM, avslutar Sundhage.