Planen: Sätta mittbacksparet i Algarve

Fyra namn slåss om en plats i det svenska mittlåset, som ännu inte är satt inför VM. Pia Sundhage hoppas att Algarve Cup ska ge de försvars-svar man vill ha och öppnar för att Fischer kan få ha ett ord med i beslutet.
Förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån

Under EM på hemmaplan utgjordes mittbackparet av Charlotte Rohlin och Nilla Fischer. Både Linda Sembrant och Emma Berglund var tvungna att ge upp EM-drömmen på grund av korsbandsskador. Nu är de tillbaka, precis som nämnda Rohlin som dragits med skador under 2014. Alla de tre kan ingå i ett svensk mittbackslås som ska jaga framgångar i VM. Hittills under året har Pia Sundhage testat friskt, men ännu inte hittat det hon vill ha.
– Berglund och Fischer har spelat ihop. Rohlin är också mittback, Sembrant har gjort det bra i såväl ettanrollen som i mittbackspositionen, säger Pia Sundhage.

Algarve Cup blir ett av de bästa testen man kan få. Försvarslinjen kommer att ställas mot Europa-mästare och världsanfallare i det tyska laget. Man kommer få mäta sig med världens bästa spelare genom tiderna, och Marta som gjorde mos av den amerikanska backlinjen i slutet av förra året. Man ska försöka hantera kvicka, snabba och tekniska spelare i Kinas landslag. Kort sagt; man kommer att vara sysselsatta. Sundhages tanke är att när Algarve Cup summeras ska man också ha ett mittbackpar att spela samman inför VM.
– Vet jag inte efter Algarve, då blir jag lite tjurig tror jag. Efter det har vi två landskamper i Sverige och åtminstone en i Kanada, det vore viktigt att känna att vi kan spela ihop dem då, berättar Sundhage.

En spelare som får anses given i den svenska backlinjen är Nilla Fischer. Hon skolades om till just mittback inför EM 2013, och såväl landslaget som klubblaget Wolfsburg har matchat Fischer som mittback. Hon har dessutom utvecklats till en av Sveriges bästa fotbollsspelare och tar stort ansvar i klubblaget där hon vikarierat som lagkapten. Pia Sundhage öppnar dörren för att Fischer kan få säga sitt när hennes mittbackskollega ska väljas.
– Under förutsättningarna att Fischer spelar bra fotboll, ja. Hon kan bättre än om man tittar på hur hon spelade mot både Norge och Finland, säger Sundhage och fortsätter:
– Hur Fischer uppfattar olika spelare ger oss mer kunskap och information. Det är ju vi som tar beslutet, men det är intressant att höra hur hon upplever det. Med så mycket erfarenhet som hon har är det ju klokt att ställa frågor.

Pia Sundhage är noga med att betona att när VM drar igång behöver det inte vara de två absolut bästa mittbackarna som startar för Sverige utan det som funkar bäst ihop.
– Jag är inte säker på att det blir de två bästa, utan de två som hör ihop. Det kan jag säga att oavsett vilka vi väljer så blir det bra. När vi väl har bestämt oss så har vi bestämt oss, då är det okej om man misslyckas. Det innebär att om du är en av dem ska du inte känna dig stressad för att det sitter så många bra på bänken. Jag vill skapa lugn och ro för de två som startar. Sen förväntar jag mig att den som sitter vid sidan är enbart stöttande, avslutar förbundskaptenen.

Mark 2015-02-23 15:41

"Franska språket pratas. Vann misstagens match: Europa-tvåan."