Cecilie Breil Kramer siktar på ny nolla i Skånederbyt

Två matcher och två säkra nollor. Vittsjös nya målvakt Cecilie Breil Kramer har kommit rätt i säsongsstarten och ser fram emot den stora anstormningen. Rosengårds alla anfallare kommer till Idrottsparken på lördag.
Cecilie Breil Kramer vaktar Vittsjömålet. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

– Ingen förväntar sig att vi tar poäng mot Rosengård. Självklart är det en tuff match, men vi kan spela utan press, det talar till vår fördel, säger hon.

Apropå förväntningar. För två veckor sedan var Cecilie Breil Kramer ett oskrivet kort i Damallsvenskan. Nu går snacket om en alert målvakt som styr sitt försvar och stoppar framrusande forwards.

Debuten: Efter den långa resan till Piteå fick hon en hel del att göra men avvärjde framgångsrikt och Vittsjö kunde bryta trenden av nesliga Norrlandsförluster.

Hemmapremiären: Breil Kramer nekade Örebro att näta. En ny nolla, som ger självförtroende - åtminstone statistiskt.
– Det är viktigt att hålla nollan när man är målvakt, så det känns som en jättebra start för mig personligen och för laget, säger hon.

Efter söndagsmatchen senast ville Breil Kramer hellre prata om försvarssamarbete.
– Försvaret gör det lättare för mig, men med lite mer kommunikation så blir några av räddningarna inte nödvändiga.
Vad är bra kommunikation för dig?
– Man måste ropa tydligt, framförallt är det viktigt att jag ropar tydligt till försvararna när de löper mycket. Pressa högre, gå till höger eller vänster. Det är små detaljer som vi slipar på.

Hennes egen intuitiva varningsröst sa ifrån vid rätt tillfälle. Med väl valda utrustningar minskade möjligheterna betydligt för Örebro.
Danskan konstaterar själv att reaktionssnabbheten är en spetskompetens. Svagheterna ville hon inte sätta ord på, damfotboll.com försökte efteråt:
Spelet i luften?
– Jo, det är en av sakerna jag måste jobba med. Jag har blivit bättre, är inte rädd för att gå upp och slå till bollen.

Fram till förra sommaren fanns Cecilie Breil Kramer i den sammanslagna klubben B93-HIK-Skjold. Efter en kaotisk säsong med licensproblem kom droppen som fick bägaren att rinna över. Tränaren Denise Reddy fick inte förlängt kontrakt, då fick spelarna nog och sade upp sig.
– Det var folk i klubben som inte ville ha ett damlag i högsta serien, det fanns ingen erfarenhet kring vad som krävs för att vara där.

Målvakten skrev istället på för topplaget Bröndby men en handskada höll henne borta till senhösten. Det blev några matchers mellanspel innan hon följde med sin tidigare tränare till Vittsjö.
– Bröndby var mest för att hålla mig i form och träna bra. Skulle jag spela i utlandet var det nu eller aldrig, säger Cecilie Breil Kramer.

Landslaget lockar igen
Några tillfällen till kontakt med fotbollen i hemlandet lär det allt bli, även om hon håller fast och inte ångrar Vittsjövalet. Danmarks förbundskapten Niels Nielsen som tog över efter EM har öppnat dörren för 28-åringen.


– Jag har tagit ett steg och är väldigt nära att bli förstamålvakt i landslaget. Fortsätter jag träna och spela som jag gör här kommer jag att ta platsen, det tvivlar jag inte på.

Breil Kramer stod en halvlek i landskampen på Tele 2 Arena. Det kan således bli ”på gensyn” när Sverige och Danmark möts i EM-kvalet. Närmast står derbyt med Rosengårds alla landslagsspelare på schemat.
– Vi måste fortsätta hålla ihop laget och kommunicera bra. Sen gäller det att vi kan hålla i bollen mer, gör vi inte det mot Rosengård blir det oerhört svårt att ta poäng.

Lördag 14.00 Vittsjö GIK - FC Rosengård