Från 0-3 till 3-3 mot Östersund vid Kalmarsund

Två mål på de fem sista minuterna räddade en poäng åt IFK Kalmar mot Östersunds DFF hemma på Gröndal i Kalmar. Inhopparen Anna Karlsson gjorde det utjämnande 3–3 som innebar att hemmalaget hade vänt 0–3 till 3–3. – Det är något magiskt med 92 minuten, skämtade Anna Karlsson efteråt.
Anna Karlsson med boll under under inhoppet mot Östersunds DFF. Bakom henne en annan av IFK Kalmars målskyttar, Mathilda Johansson Prakt. FOTO: Joakim Carlsson/IFK Kalmar.

Det är nämligen inte första gången Anna utjämnar i 92 minuten. Förra året gjorde hon 1-1-målet bortamötet i division 1 mot IFK Norrköping med matchens sista spark. Det målet gav en poäng som sedan blev marginalen i kampen mot Växjö DFF.
– Det känns verkligen som att vi vann en poäng. Så hade man kanske inte tänkt innan matchen, men nu känns det så.

Jämn inledning
Matchen var jämn i inledningen, men efter tolv minuter fick Östersunds Thanatia Chawong på ett skott utifrån efter en hörna som varken hon eller någon annan kunde förutse var det skulle landa. Men bollen vred sig in i nätmaskorna.
Trots att spelet var jämnt var det Östersund som kunde göra målen. Laylla Da Cruz ökade på till 0-2 efter drygt en halvtimme, precis efter att både Linnea Johansson och Amanda Fredriksson i IFK Kalmar missat riktigt bra chanser. Da Cruz utnyttjade en spelvändning snyggt, när IFK Kalmar-försvaret gick bort sig. När sedan Christine Thelin tämligen ostört kunde nicka in 0–3, kände nog många att det var tack och godnatt för IFK Kalmar.


Lång väg tillbaka
Men precis före pausen lyckade Mathilda Johansson Prakt få in bollen som gått vidare efter att Linnea Johansson fällts. 1–3 i pausen gav IFK Kalmar något att arbeta med.
Men det blev jobbigt. Trots att IFK Kalmar skapade lägen och chanser, blev det inga mål. Inte förrän i efter 88 minuter, då Lisa Malmström fick träff och reducerade till 2–3. I andra övertidsminuten fick sedan IFK Kalmar hörna . Lagkaptenen Elin Olofsson lade den och den trasslade sig fram till Anna Karlsson. Hon var en av de kortaste spelarna på planen, men efter 92 minuter kan allt hända när hon är med och via en av Östersunds-spelarna letade sig hennes nick över mållinjen.
– En fantastisk känsla att se den gå in. Men vi är fysiskt starka. Egentligen tror jag att det är det som ger utslag till sist, sa Anna Karlsson.

Nya på naturgräs
– De känns som två förlorade poäng just nu, sade Paula Lundqvist-Eiremo, en av Östersunds DFFs tränare.
– Men de skapade mycket chanser i andra halvlek. Det är tungt att tappa en trepoängare i sista minuten, men kanske man ser annorlunda på den här poängen senare. Det här var vår första match på naturgräs, vi har inte ens tränat på det.
Jonas Walfridsson, tränare i IFK Kalmar, var missnöjd med första halvlek.
– Jag tyckte vi uppträdde nonchalant. De kom alldeles för lätt in bakom oss. I andra halvlek smalnade vi av vårt anfallsspel och anföll rakare och försökte komma in bakom deras backlinje. De tröttnar och då kan vi göra mål, även om det dröjde alldeles för länge.

Text: Joakim Carlsson