Toppjobbet värdigt en stor spelare som Therese

Therese Sjögrans långa karriär avrundas med ett jobb i den förening hon varit trogen allra längst, FC Rosengård, en gång en del av Malmö FF dit hon kom från Kristianstad Wä IF 2001. Efter nästan 18 års spel i Damallsvenskan lägger hon alltså av som spelare. Många har både inlett och avslutat nya karriärer under den tiden – men fotboll i Malmö är livet för ”Terre”.
Therese Sjögran slutar som spelare men fortsätter som Sportchef i FC Rosengård. Foto: Anette Börjesson

Hennes beslut växte fram under en längre tid. Att hon på något sätt ville fortsätta i en roll i FC Rosengård har både hon själv och andra inom klubben snackat om tidigare. Att det blir som sportchef är ett beslut som tagits efter mycket resonerande inom organisationen.
Först efter VM tillträder Therese sin nya tjänst som sportchef.
– Jag har väl börjat fundera på ett liv efter att ha slutat som spelare och allra första fanns väl inte det här jobbet i mina tankar utan bara något där jag kunde fortsätta att jobba i den här klubben som ligger närmast mitt hjärta, beskriver hon.
– När så sportchefsrollen kom på tal blev jag överraskad men på ett sätt som triggade igång mig. Utan att säga för mycket så tror jag att jobbet kan passa mig. Det krävs mycket av den som sitter på den posten och jag är inte rädd för att hugga i.

Var det viktigt att du får Erling Nilsson, er nuvarande sportchef, vid sidan av dig som en mentor och coach?
– Erling har visat vägen de senaste åren och vi är alla imponerade av hans jobb. Som ny i rollen har jag mycket att lära och är förstås mycket glad och tacksam över att han stannar. Så småningom ska jag börja hitta min egen väg och sätta min prägel som sportchef. Det ska bli kul. Jag är nybörjare men jag har kontakter runt om Europa som jag kan ha nytta av. Den tuffaste biten blir nog att scouta de unga spelarna. Jag kan mycket om de bästa och nu måste jag bredda mig men Erling har superkoll så han får lära mig, säger Therese som dock har några matcher i Damallsvenskan kvar att spela samt ett VM innan hon avslutar sin långa elitkarriär som fotbollsspelare och träder in i sin nya roll på FC Rosengårds kansli i början av augusti.

Långsiktighet och kontinuitet i flera led
Inom damfotboll har det tidigare inte varit givet att man kunnat behålla sina stjärnspelare inom organisationen. Pengar som saknas till spelare gör det även för att rekrytera i andra delar av en förening.

I FC Rosengård finns sedan tidigare en f.d. landslagsspelare och på sin tid en stor förebild för många.. Precis som Sjögran en klasspelare. Mellan 1984 och 1996 spelade hon 111 landskamper och gjorde 71 mål. Ett rekord hon höll ända fram till för en tid sedan när Lotta Schelin gick förbi.
Måltjuven Lena Videkull representerade klubben som då hette MFF Dam mellan 1989 och 1998 och precis som Therese fortsatte Lena inom föreningen men som tränare åren 1999-2002.
Numera är Lena anställd som kansli- och ungdomsansvarig och har full koll på den verksamheten. Hon tycker att det är bra att det finns möjlighet att behålla Therese inom föreningen.
– Även om Therese inte har någon större erfarenhet eller kunskap om jobbet som sportchef är det nog ett hon, med all sin kunskap om fotboll och med sitt stora kontaktnät, har all möjlighet att utveckla på sitt sätt. Hon är en förebild på många sätt och bara hennes namn kan öppna många dörrar när det kommer till att prata med klubbar och spelare, både de av internationellt snitt och ifrån vårt eget närområde i Skåne, säger Lena Videkull.
Klubbchefen Klas Tjebbes sätter också stort värde på att kunna behålla kontinuitet i FC Rosengård.
– För klubbens skull är det oerhört viktigt att kunna ta tillvara på dessa spelare med alla den erfarenhet och kunskap de för med sig. Jag har inte varit här i många månader men är jätteglad över den stöttning jag fått av styrelseledamoten Kenny Jönsson som en gång i tiden själv var sportchef i klubben.

Utan kunskap av klubbens historia kan man lätt bli själlös och nu har FC Rosengård knutit en ny tråd i det stora nystan som löper mellan dåtid med nutid och säkrat framtiden en stund till.
Med över 200 landskamper i bagaget står Therese Sjögran själv ödmjuk inför uppgiften.