FC Rosengård bröt mönster, avgjorde FÖRE halvtid

FC Rosengård gjorde många mål och dominerade med eftertryck. Inget nytt under vårsolen och 5-2 till slut mot Piteå IF. Fyra mål före paus var dock banbrytande för mästarlagets offensiv.
Piteå IFs målvakt Hilda Carlén (med förflutet i Mamö) räddar med en fotparad framför Ramona Bachmann. FOTO: Christian Örnberg, Bildbyrån.

Markus Tilly har pratat om disciplinerade försvar och parkerade bussar när det gäller anfallsnollorna före paus. Matchminut 51, 54 och 51 är tidigare noteringar när Rosengård nätat för första gången i matcherna.

Rosengårdstränaren har avfärdat snacket om när målen kommer och gjorde det också på presskonferensen efter Piteå.
– Det är ställningen när domaren blåser efter 90 minuter som räknas, sade han och såg ändå en tydlig skillnad i hur laget angrep från matchstart.
– Jag hörde på tjejerna när de sade: idag ska vi köra på. Vi gör det vi ska till 100 procent med varierat passningsspel och djupledslöpningar. Ibland spelar vi framför backlinjen och ibland bakom, gör motståndarna lite passiva och rädda, sade han.

Det rann till direkt. Piteå fick aldrig tillfälle att ställa in defensiven, och minibussen med åtta försvarssäten fick pyspunka.

Rosengårds andra farliga instick i straffområdet gick klockrent från Anja Mittag till Ramona Bachmann. 1-0 efter tre minuter, sjätte målet för året från Bachmann som varvat upp ordentligt, i klubblaget och inte minst inför VM.

Hilda Carlén, Piteåkeepern som fick kapitulera, när också förhoppningar om att nå till Kanada. Sedan hon debuterade i blågult mot Finland i februari har dock konkurrensen hårdnat.
– Roligt, kul med Zecira (Musovic) och att Sofia Lundgren är tillbaka. Det gäller att man snäppar upp sig lite extra, sade hon med utblick mot VM-uttagningen om åtta dagar.
Matchen mot Rosengård var redan körd.
Med undantag för Pauline Hammarlund och Hanna Pettersson hade bortalaget samtliga utespelare långt ner på egen planhalva. En utgångsposition som inte hindrade Rosengård att härska och söndra, dra isär försvaret fullständigt och mata in bollarna från kanterna mot fria spelare.
– Problemet ligger egentligen inte nere i straffområdet utan högre upp i plan. Vi kommer inte tillräckligt nära dem och de får spela runt oss, sade Carlén.

Efter 20 minuters andrum i nätet bakom henne, Piteå hade i mellanperioden ett par framstötar men kom aldrig till avslut, fick keepern vittja igen.
Kirsten van de Vens skott tvingade Carlén att boxa ut, Anja Mittag var först på bollen och slog in returen till 2-0.

De övriga två målen före paus var identiskt uppbyggda, precisa inlägg innan Marta respektive Mittag helt ohotat kunde nicka in trean och fyran.
Sara Björk Gunnarsdottir fyllde på med 5-0.
Piteå fick lämna Malmö med ett par tröstmål. Pauline Hammarlund tog vara på en lång luftboll, nickskarvade ner till eget friläge och reducering. Lotta Ökvist fick in ett hörnavslut som ändrade riktning, det sista som hände målmässigt.

PIFs tränare Stellan Carlsson grep tag i spelet efter paus som räddningsplanka för att inte gräva ner sig. Piteå ligger under strecket, behöver mod och tro på det egna spelet när motståndet mildras.
– Vi möter ett fantastiskt bra fotbollslag, som vi stört vid några tillfällen men också åkt på ordentliga smällar. I första halvlek upplever jag oss som oroliga, räddhågsna i vårt presspel. Vi får tacka att det inte blir fler mål fram till paus, sade han och kom till sist till ljuspunkterna. Vi släpper in ett mål till, då är det upp till spelarna vilken väg man väljer. Vissa lag viker ner sig, vi försöker kriga. Det ska spelarna ha stort beröm för.