IFK Kalmar toppar publikligan

Nykomlingen IFK Kalmar är laget med bäst publikgenomsnitt i Elitettan så här långt. 500 personer per match har laget i snitt på hemmaplanen Gröndal. – Vi arbetar hårt för att profilera damfotbollen i Kalmar och det har tydligen lyckats, även om mycket mer finns kvar att göra, säger IFK Kalmars ordförande BG Svedjenäs.
Folket strömmar till på Gröndals IP.

Nykomlingen IFK Kalmar är laget med bäst publikgenomsnitt i Elitettan såhär långt. 500 personer per match har laget i snitt på hemmaplanen Gröndal.
– Vi arbetar hårt för att profilera damfotbollen i Kalmar och det har tydligen lyckats, även om mycket mer finns kvar att göra, säger IFK Kalmars ordförande BG Svedjenäs.

Sammanlagt har 2002 personer sök sig till IFK Kalmars fyra första matcher, alltså snitt 500 personer. Den stora publikmatchen var mötet med Djurgårdens IF, där det dessutom var fritt inträde. Då kom 898 personer.
– Matchen blev en fotbollsfest dit alla kunde komma. Vi satsar en hel del på kringarrangemangen vid matcherna. Den här gången hade vi underhållning med hjälp av Musikkåren Lyran, drillflickorna i Kalmar Drill och Kulturskolan samt arrangemang för barnen med bland annat hoppborg och ansiktsmålning i det vi kallar IFK Kalmar Kidz Club. Sedan var båda kioskerna igång och vi sålde mycket hamburgare från grillen.

Vill inte urholka värdet
Den fria entrén finansierades genom att företag ställde upp med en krona per åskådare upp till 500 kronor.
– Så trots att vi inte tog entré tjänade vi faktiskt betydligt mer på Djurgårdenmatchen än på vanliga matcher.
BG Svedjenäs vill dock inte göra fri entré till någon vana.
– Vi planerar att göra likadant till en match i höst också. Men vi ska inte göra det för ofta. Vi vill inte ge felaktiga signaler om damfotbollens värde. Att få se våra matcher är definitivt värt att betala för. Faktum är att vi höjde entréavgiften inför den här säsongen. Men någon gång ibland kan vi bjuda på entrén och försöka nå nya grupper av åskådare och sponsorer.

Serietoppen i publikligans botten
IFK Kalmar var förra året tvåa i publikligan i sin division 1-serie med 262 åskådare. Det hade ändå räckt till en tredjeplats i Elitettans publikliga 2014. Sämsta publiksiffran hittills i år för en Elitettan-match på Gröndal är 297 personer (mot Bollstanäs).
Ser man på publikligan i stort, kan man konstatera att sportsliga framgångar i alla fall ännu inte har så mycket att göra med om man lyckas locka publik. Kvarnsveden, som leder serien, är fyra från slutet i publikligan, placeringen efter tabelljumbon Bollstanäs. Lidköping, som ligger två från slutet i serietabellen, är tvåa i publikligan. Limhamn Bunkeflo har omvänt förhållande mot Lidköping, ligger tvåa i tabellen men två från slutet i publikligan, vars topp domineras av mittenlagen IFK Kalmar, Sunnanå SK och Östersunds DFF.

Elitettans publikliga så här långt (snittpublik)
IFK Kalmar 500
Lidköpings FK 375
Östersunds DFF 336
Sunnanå SK 271
Djurgårdens IF FF 227
Kungsbacka DFF 219
IK Sirius FK 176
Jitex Mölndal BK 176
Hovås Billdal IF 167
Bollstanäs SK 141
Kvarnsvedens IK 132
QBIK 118
IF Limhamn Bunkeflo 116
Älta IF 80

Text: Joakim Carlsson