Fischer låter fötterna tala

I EM för två år sedan nickade Nilla Fischer till sig en andraplats i turneringens skytteliga. Nu kan backgeneralen komma att bli ett hemligt anfallsvapen igen. Men denna gång låter hon fötterna tala. Talar gör hon även senare i sommar, i Sommar i P1.
Nilla Fischer snackar i Sommar i P1 och aktuell som VM-spelare. Foto: Bildbyrån

Det var Nilla Fischer som nickade in Sveriges premiärmål i EM på hemmaplan för två år sedan. Det följdes upp med två nickmål i matchen mot Finland och ett tag ledde den omskolade mittbacken turneringens skytteliga. Samma utdelning har Fischer inte haft vid fasta situationer sedan dess. Motståndarna vet vad hennes panna kan göra och väljer ofta att hårdbevaka henne vid fasta situationer. Men har de koll på vad Fischer kan göra med fötterna?

När Sverige mötte Finland i vintras såg vi Fischer slå in bollen från frisparkspositionen. Bara några veckor senare gjorde hon samma sak i klubblaget Wolfsburg. En fenomenal frispark blev hennes första ligamål för säsongen.
– Den var trevlig, ja. Jag hade gjort något mål i cupen innan, men det var mitt första i ligan, säger Fischer till damfotboll.com.
Och Fischer vill sätta några baljor med fötterna under VM.
– Det är något jag vill fortsätta göra, jag vill vara ett frisparkshot.

Men Fischer är inte given svensk frisparksskytt, trots målet mot Finland och att Sverige traditionellt sett haft svårt att göra mål på frisparkar.
– Jag har tränat mycket frisparkar, men det går alltid skitdåligt på träningar. Jag har varit frisparksläggare i Wolfsburg under säsongen, men inte tagit så många för att det har gått så dåligt på träningarna, skrattar hon.
Men efter vårens frisparksmål är hon en tänkbar frisparksskytt i alla fall. Hoppas hon.
– Det tror jag att jag är. Annars får jag gå fram och sno bollen, jag vill ta några under VM, skrattar Fischer.

Sist VM spelades i Nordamerika (2003) sköt Malin Andersson en i det närmaste klassisk frispark mot Brasilien. En frispark som tog Sverige till semifinal. Det återstår att se om Fischer kan göra något liknande i detta mästerskap.

Senare under sommaren får Fischer möjligheten att göra avtryck på annat vis. Genom att låta munnen tala i Sveriges Radios klassiska ”sommar i P1”, där utvalda personer sommartalar.
– Personligen tycker jag att det är en stor ära att få göra ett sommarprat, säger Fischer till Sportbladet.