Sveriges VM-spioner har levererat

Att komma till ett mästerskap väl förberedd är en stor del i en eventuell framgång. I ett VM kan allt hända, men det gäller att ha så bra koll det går och sedan förbereda sig på det oväntade.

Vi har talat med tre spioner, Pia Sundhage och USA:s assisterande förbundskapten Tony Gustafsson med flera och de säger samma sak: de högst rakande lagen är favoriter, men det finns en bredd på utmanarna nu som inte funnits tidigare. En bra dag är det flera lag som kan slå ett topplag. De kanske inte kan hålla den höga nivån mästerskapet igenom, men de kan slå ut ”bättre” lag vilket gör att fler lag kan blanda sig i toppstriden.

Som en del av förberedelserna inför VM ingår att skaffa kunskap om motståndarna och det är vad de fyra spioner knutna till landslaget har gjort och fortsätter att göra under VM. Tre av dem har delat på gruppspelsmotståndarna och den fjärde börjar sitt jobb nu med att granska eventuella motståndare efter gruppspelet.

Så här tycker spionerna i korthet
Calle Barrling och Nigeria
F19-landslagets förbundskapten har haft ansvar för att studera Nigeria. Något som inte varit helt enkelt eftersom Nigeria inte spelar så många matcher. Tre träningsmatcher varav två inte var med full trupp och den senaste nyligen mot Kanada, var bakom stängda dörrar. Det som funnits till förfogande är VM-kvalmatcher från i höstas.
– Nigeria är ett lag som i defensiven lägger stor vikt vid sitt markeringsspel och smarta kombinationer i sitt anfallsspel. Man har bra intränade fasta situationer och där är Ebere en nyckelperson med sin vänsterfot.
Nigeria har varit med i alla sex VM med kvartsfinal som bästa placering (1999). Senast togs bara tre poäng och det var 1-0 segern mot Kanada i en betydelselös match. Det är ett ungt lag som bygger på de spelare som varit framgångsrika i de tre senaste U20-VM.

John Natale och USA
Den som spanat på USA är amerikanen John Natale som ingick i Pia Sundhages stab både i Boston och i Philadelphia. Han var även med som videoanalytiker för USA under de framgångsrika mästerskapen VM 2011 (silver) och OS 2012 (guld).
USA har varit samlat väldigt länge inför VM och det är ingen tvekan om att laget går för guld med allt man har. Pia Sundhage själv känner ju det amerikanska laget väl efter sina år som förbundskapten där och USA har en svensk som assisterande förbundskapten i Tony Gustavsson.
– Det finns risk för att när två lag känner varandra väl kan det bli att man stryper varandras styrkor. Det kan då bli en sådär tät och statisk match, men å andra sidan är det två lag som profilerar och prioriterar anfallsspel, så vi kan hoppas på en öppen och fartfylld match i alla fall, säger Tony Gustavsson.

Thomas Dennerby och Australien
Sveriges förre förbundskapten Thomas Dennerby har ägnat sig åt att studera Australien. Han har funnit ett lag med kreativa, spelskickliga spelare som är passningsorienterade. Deras kreativitet i anfall gör att de ibland finner sig i positioner som gör det svårt att hinna hem till försvar.
– Sveriges melodi blir att använda sig av sina snabba omställningar, som varit bra under många år, säger Thomas Dennerby.
Han har analyserat sju matcher och det har kokats ner till en 8 minuters film. När spelarna sedan ska ta del av det har det kortats ner ytterligare till kanske mellan två och tre minuter.
Eftersom Sverige möter Australien i gruppspelets sista omgång kommer det ju även finnas möjligheter att se Australiens matcher mot USA och Nigeria för att kolla om laget är lika frejdigt i mästerskapsmatcher som på träningsmatcher och i träningsturneringar.
Under VM kommer Thomas Dennerby att vara i Edmonton, Vancouver och Montreal och spionera vidare. I grupp A bevakar han Kanada och Holland och i grupp C bevakar han Japan, Schweiz, Ecuador och Kamerun. Sedan skickas rapporter på de lag som går till slutspel till landslagsledningen.
Vill du höra mer om Thomas Dennerbys Australienkoll och hur det arbetet har gått till så rekommenderar vi vår pod Split vision där avsnitt 14 kommer att ladda upp inför matchen mot Australien bland annat med en intervju med Thomas Dennerby. Finns ute 17:e juni.
I avsnittet före hör du Tony Gustavsson inför USA-matchen. Ute 11 juni.

Anna Signeul och kommande motståndare
En som inte börjat sitt spionerande, förrän nu när det drar igång, är Anna Signeul. Hon kommer att hålla ögonen på Tysklands grupp där även Norge, Elfenbenskusten och Thailand spelar och på Kinas grupp där Kanada, Nya Zeeland och Holland spelar.
Anna Sigenul har förvisso inte spionerat nu före VM, men en hel del internationell fotboll har hon ändå sett i sin roll som Skottlands förbundskapten. Senast i matchen mot Frankrike som Skottland förlorade med 1-0.

Materialet om Nigeria, USA och Australien är överlämnat till Pia Sundhage och Lilie Persson för vidare förmedling till truppen. Ögon och öron finns på läktare runt om i Kanada under gruppspelet. Det är en trygghet för den svenska truppen och vi kan alla vila lugnt i att allt görs som göras kan när det gäller spionerande förberedelser. Så nu är det bara att ta ett djupt andetag och bänka sig framför TV:n och låta festen börja.

P.S.
Split vision laddar inför gruppspelet med tre specialavsnitt. Lyssna på
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/split-vision/id984905879?mt=2
eller
Acast: http://acast.com/splitvision

Text: Karin Löwing