Dan före dan i Winnipeg

Om mindre än ett dygn spelar Sverige mot Nigeria på Winnipeg Stadium. Dagen före nosade landslaget på omgivningarna, prövade gräset och städade av en presskonferens på dryga tio minuter.
Sittning inför media - Caroline Seger, Lotta Schelin och Pia Sundhage reste sig snart för träning.

Om precis 24 timmar spelar Sverige mot Nigeria på Winnipeg Stadium. Dagen före nosade landslaget på omgivningarna, prövade gräset och städade av en presskonferens på dryga tio minuter.
– Fantastiskt skönt att det startar imorgon, det vi såg på TV gav bra en känsla, sade Lotta Schelin.

Efter att ha följt öppningsmatchen tillsammans har landslaget fått en nyttig skjuts till sin första uppgift.

Störningsmomenten är bortplockade. Tre S på podiet gav ett samlat intryck, en ringande mobiltelefon och spörsmål om vilken segerdans som gäller lockade fram skratt. Tillsammans med Schelin mötte Caroline Seger och Pia Sundhage upp, i slutet av 264 dagars VM-förberedelser återstår bara en natts sömn.

Plus ett möte där lagkaptenerna ska peppa övriga spelare - utan att frångå rutinerna eller spilla information utanför laget.
– Vi har våra rutiner före match, ett möte före som vanligt. Visst det är premiär och en stor match, men man måste göra det man är van vid, sade Schelin.

Videostudierna är över, landslaget ska gå från ord till handling och dessutom göra lite mer än vad man lyckades mot samma premiärmotståndare i Kina 2007.

Nerverna spökade och Nigeria saboterade då, trots blågult övertag slutade den premiären 1-1, sedan gick det bara utför för Sverige som missade utslagsrundan.
– Jag kommer ihåg att det var en tuff match, nervöst eftersom det var premiär. Vi kom inte upp till nivån vi önskar, men det har gått åtta år. Vi vet vad vi ska göra, sade Lotta Schelin kolugnt.

Nigeria, USA och Australien är det fastlagda spelschemat, Pia Sundhage duckade för att prata placeringar.
– Vi är smarta nog att ta en match i taget, det som räknas är matchen imorgon, sade hon och fick sedan en påminnelse om att hon kommit till kontinenten där hon nyss coachade USA till guld på guld.

– Det är så klart speciellt, jag har varit där (i mästerskap, journ. anm.) med det här laget och flera spelare tidigare. Förhoppningsvis kan vi få ihop laget och spela vacker fotboll.

Efter en timmes träning dök så landslaget upp i en hastigt improviserad mixad zon med lite olika intryck av det så diskuterade konstgräset.

Pia Sundhage menade att underlaget liknade det Sverige upplevde i Toronto men gillade läget inför all media, Therese Sjögran slank förbi med en kommentar om att det var det bästa hon upplevt hittills i Kanada.

Lotta Schelin:
– Det var ungefär som tidigare träningsplaner. Det är mycket bra gräs, bara att köra, sade hon och uttryckte sedan en känsla som legat och grott allt mer de senaste dagarna.

Just hur skönt det ska bli att göra träning till tävling och lägga allt inför bakom sig.
– Man drar allting om igen inför första matchen, när man är inne i turneringen händer nya saker mot nya motståndare. Det ska bli gott att få ta några steg nu.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån