Oavgjort i VM-premiären

Sverige kom ut till VM-premiären mot Nigeria för att göra upp med Nigeriaspöket från 2007. Istället sprang svenskorna rätt in i samma spöke, och fick lämna premiären med oavgjort trots en tvåmålsledning i halvtid.
Sofia Jakobsson i kamp med Onome Ebi. FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån

Hörnorna från vänster var Sveriges framgångsrecept i den första halvleken. Två gånger om stegade Therese Sjögran upp för att slå dem.. Och två gånger om nådde hörnorna Nilla Fischer och letade sig förbi Precious Dede i det nigerianska målet. Första gången, i den 21:a minuten, hittade bollen nätet via en nigeriansk försvarare. Cirka tio minuter senare stötte hon in bollen från nära håll. Där och då, med en halvtimme spelad av kändes det som att Sverige skulle lämna planen med en bekväm seger.
Så blev det inte.

Tidigt i den andra halvleken reducerade och kvitterade Nigeria. Ngozi Okobi gjorde 2-1 och Asisat Oshoala satte 2-2 i den 53:e minuten. Strax därefter bytte Linda Sembrant av Lisa Dahlkvist på mitten. Sembrant satte 3-2 bara minuter efter att hon äntrat planen. Den svenska ledningen stod sig länge. Nigeria hotade gång på gång och det svenska försvaret såg darrigt ut.
Länge såg det ut som att Sverige skulle lämna planen med tre poäng, även om man sett till spelet kanske inte förtjänade det. Francisca Ordega, som tidigare spelat i Piteå, fastställde slutreslutatet till 3-3 i den 87:e minuten.

Således lever Nigeria-spöket vidare. Sverige för ladda om inför nästa gruppspelsmatch mot finallaget från 2011 – USA.
- Det är bra att ta med sig en poäng i den här gruppen som är tuff, sade Pia Sundhage till TV4 efter matchen.

Sundhage lovar dock bättring i matchen mot hennes förra landslag:
- Den här fotbollen är inte bra, vi kan bättre och det kommer vi visa i nästa match.

Mark 2015-06-09 14:22

"."