Kämpigt för Lotta Schelin som kammade noll

Som många andra i landslaget hade Lotta Schelin en tung upplevelse av intåget i Kanada-VM. Många fruktlösa löpningar mot en klokt backande backlinje, Schelin var tom på energi efteråt.
Ngozi Ebere i vägen för Lotta Schelin. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det kändes kämpigt. Fysiskt och spelmässigt, i det mesta, säger hon.

Sveriges tre S - Pia Sundhage, Caroline Seger och Lotta Schelin utstrålade säkerhet dagen före premiären. Efter drabbningen syntes mer av stukat självförtroende, nyckelkaraktärerna var långt ifrån sin bästa eftermiddag på jobbet.

Sundhage var bakbunden av byteskarusellen och oron som satte igång samtidigt som de påtagligt märkliga krampkänningarna. Från sidlinjen kunde hon heller inte mana Sverige till lugn och vårdat passningsspel.

Caroline Segers mittfältsmotor gick på tomgång och hon hade länge noll och nix med uppspelsfasen att göra. Med lite mer bensin i andra gjorde hon ett hjälpligt försök att hålla ihop spelet centralt där ett energifyllt Nigeria mosade på oavsett vem som höll i bollen.

Lotta Schelin? Sveriges mesta landslagsmålskytt kammade noll mot starka mittbackar, hindrades av det det beramade markeringsspelet som åtminstone videovisats och diskuterats en hel del inför premiären.
– Det är speciellt att spela mot markeringsspelande lag. Det blir inte naturligt, inte samma löpningar och timing. Jag har inte gjort någon analys men vi får inte fast bollen sista tredjedelen, säger hon efter många löpruscher men ingen riktig fart med bollen.

– När det bara blir långa löpningar mot fyra backar är det slitigt. Så kände jag iallafall i slutet vi gick ner och spelade 4-1-4-1. Jag blir helt själv, men det får man ta, då var det viktigast att hålla 3-2.

Möjligheten att ändå knyta ihop säcken och vinna hade kunnat ändra Schelins inställning till insatsen, när 3-2 blev 3-3 blev allting plötsligt ännu mer grådaskigt i konturerna.
– Hade vi vunnit hade man ändå varit nöjd, trots att man känner att det inte fungerar.

Nigerias forcering med sista målet hade så sett likheter med premiärmatchen i VM 2007 när Sverige till slut knäcktes redan i gruppspelet. Lotta Schelin spelade då som nu, men hade ett annat mästerskapsminne att plocka fram.
– EM-premiären(1-1 mot Danmark) var inte strålande och vi skrevs inte till skyarna då heller. Det går alltid lite knackigt i premiärer.

Anfallaren tillhörde inte de krampdrabbades skara men hade mer att ge som inte kom ut mot Nigeria. Nästa uppgift är USA, på pappret klasser bättre än måndagens motstånd men ändå med ingredienser som tilltalar Schelin.
– Jag gillar det ändå, det är mer fördelaktigt att spela mot mer organiserade lag. Vi vet vilka ytor vi ska utnyttja och kommer in i timingen.