USA frodas när trycket ökar

Sverige är i utsatt läge med en poäng efter den första matchen. När det gäller antalet som stöttar, förväntar och kräver framgång ligger blågult istället i lä. Pressen stod i jobbeskrivningen för USA:s förbundskapten Jill Ellis.
Christen Press och Meghan Klingenberg dagen före match. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det handlar om miljön man befinner sig i. Förväntningarna spelar in i varje match, alla träningar handlar om att tävla och att vinna. Det finns tradition och historia, för mig var det bara att omfamna det jag hade inget annat val, säger hon.

USA-backen Meghan Klingenberg vet också vad trycket utifrån innebär. Hon har tacklat utmaningar genom att själv söka upp dem, som under två säsonger med Tyresö.
– Pressen ger en miljö som jag älskar att vara i. Jag valde att spela i Europa med Marta, Seger och Vero Boquete. I landslaget har jag lärt mig av andra att hantera press, säger hon.

Christen Press som slagit sig fram till sitt första VM mötte en överväldigande känsla när hon stod i spelartunneln inför premiären mot Australien.
– För mig handlar det också om hur man möter pressen som världen lägger på oss och det som vi själva bidrar med. Vi tror att vi är bäst i världen när vi går ut på plan, ingen är rädd för att säga det.

Jill Ellis hakar på, när USA som ständigt håller sig högt på världsrankingen möter femman Sverige vill hon se nästa steg. 3-1 i första matchen efter en säker väg i andra halvlek till tre poäng, med en seger till är gruppfavoriten i åttondelsfinal och kan använda match tre precis som man vill.
– Att gå in med sex poäng i match tre ger andra möjligheter. Vi vill bli bättre i varje match och växa in i turneringen, säger hon och tvekar inte att spä på kring laget som älskar att spela under press.

– Om vi spelar på vår kapacitet är vi laget att slå i VM.

90 minuter på konstgräset i Winnipeg får avgöra vilket lag som står upp bäst. Med dryga tio mil till USA-gränsen är det ingen tvekan om vilket lands fans som dominerar arenan och stadsbilden.
– Vi älskar våra fans, går man runt i stan ser man många människor i rött, vitt och blått. De ska bara vara lite tystare när jag ger ”Pinoe” (Megan Rapinoe) direktiv, ler Meghan Klingenberg.